Het Belang van Limburg

“Tien marathons in zeven dagen”

Lommelaar wil als eerste Belg Britse ‘Spine Race’ uitlopen

- Koen SNOEKX

Lommelaar Hans Coolen (48) reist vrijdag naar Groot-Brittannië, waar hij zondag aan de start staat van The Spine Race, een van de zwaarste marathonwe­dstrijden ter wereld. Bedoeling is om op zeven dagen tijd een afstand te lopen van 430 kilometer, oftewel tien marathons. “Naast de ongeloofli­jk zware inspanning vrees ik vooral voor een slaaptekor­t. Om op tijd binnen te geraken, zal ik niet meer dan twee uur per nacht kunnen slapen en dat bij temperatur­en tot min 20 graden”, zegt Coolen. Leuk detail: er kan geschieden­is geschreven worden, want nog nooit haalde een Belg de finish in The Spine Race. The Spine Race wordt op de eigen website omschreven als “één van de zwaarste uithouding­sraces ter wereld”. De deelnemers – dit jaar zo’n 120 van over de hele wereld – moeten een tocht van 430 kilometer afleggen over de zogenaamde Pennine Way, een pad dat loopt van Edale bij Sheffield tot Kirk Yetholm in ZuidSchotl­and.

Rugzak van 10 kilo

“Het zal een heftige tocht worden”, grinnikt Lommelaar Hans Coolen (48), die zondagocht­end om acht uur in Engeland aan de start staat van The Spine Race. “Omdat het een wintermara­thon is, zal het weer een van onze grootste vijanden zijn: op de bergen ligt er sneeuw en in de dalen is het heel nat, waardoor je op sommige plaatsen door plassen van wel een halve meter diep moet lopen. Daarnaast is het gebied heel open, waardoor de wind vrij spel heeft. Het is er ook verschrikk­elijk koud, met temperatur­en tot min 20 graden in de nacht.” De tocht van 430 kilometer moet afgelegd worden binnen zeven dagen. “Dat komt dus neer op tien marathons op een week tijd”, zegt Coolen. “Bedoeling is dat we tijdens de tocht zo veel mogelijk lopen, al is dat op sommige plaatsen niet mogelijk, wegens te veel sneeuw of ijs.”

De race is nog extra zwaar omdat de deelnemers zelf hun rugzak moeten meesleuren, met daarin extra kledij, slaapgerie­f, een gasvuur en maaltijden, goed voor in totaal zo’n tien kilo bagage. “Die spullen heb je nodig omdat er op het hele traject maar vijf checkpoint­s zijn”, zegt Coolen. “Zo ligt de eerste stopplaats pas op 98 kilometer. Het is dus aangewezen dat je onderweg even kunt stoppen om wat te eten of te rusten.” Naast het weer vreest Coolen vooral voor een slaaptekor­t. “Als ik binnen de tijd wil aankomen, zal ik niet meer dan twee uur per nacht kunnen slapen. Het wordt dus een heuse uitputting­sslag.” Coolen legt de tocht overigens niet alleen af, maar staat aan de start met twee vrienden: Bilzenaar Theo Leroy (61) en Genkenaar Pascal Poulain (43). Haalt een van hen de eindmeet, dan wordt er geschieden­is geschreven, want nog nooit bereikte een Belg de finish van The Spine Race. “We hebben de afgelopen maanden keihard getraind. Ook ’s nachts. Dus we zullen er alles aan doen om dit avontuur tot een goed einde te brengen.”

Voor Stan

Hans Coolen steunt met zijn tocht ook een goed doel: Onafhankel­ijk Leven, een vzw voor kinderen met een beperking. “Ik loop voor Stan, het 12-jarige zoontje van een collega en vriend van mij die een verstandel­ijke beperking heeft. Kinderen als Stan staan immers elke dag voor grote uitdaginge­n, bijvoorbee­ld als hij met de fiets naar school wil. Hopelijk kan ik voor Stan deze tocht uitlopen, al zal het niet simpel zijn. De afgelopen jaren haalde niet eens de helft van de deelnemers de finish.”

 ?? FOTO DD ??
FOTO DD
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? Foto HBVL ?? De deelnemers moeten een tocht van 430 km afleggen tussen Edale, bij Sheffield, en Kirk Yetholm, in Zuid-Schotland. Het kwik daalt er ’s nachts tot -20 °C.
Foto HBVL De deelnemers moeten een tocht van 430 km afleggen tussen Edale, bij Sheffield, en Kirk Yetholm, in Zuid-Schotland. Het kwik daalt er ’s nachts tot -20 °C.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium