Het Belang van Limburg

Lawinegeva­ar sluit 13.000 skiërs van buitenwere­ld af

Zwitserse civiele beschermin­g vangt gestrande Limburgse scholieren op

- Ruben STEEGEN

Door de hevige sneeuwval in de Alpen zijn verschille­nde skigebiede­n volledig van de buitenwere­ld afgesloten. In het Zwitserse Zermatt zaten gisteravon­d 13.000 toeristen vast, terwijl 325 Belgische scholieren – onder wie dertig leerlingen van BUSO De Garve in DilsenStok­kem – door de Zwitserse civiele beschermin­g moesten worden opgevangen. De Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen worden al sinds zondag door extreme sneeuwval geteisterd, waardoor in verschille­nde streken code rood is afgekondig­d omwille van het torenhoge lawinegeva­ar. In Zermatt zitten al sinds maandag 13.000 toeristen vast omdat lawines de toegangswe­gen van en naar het gebied bedreigen.

325 Belgische scholieren moesten dinsdag noodgedwon­gen door de civiele beschermin­g worden opgevangen. De groep Vlamingen, met zo’n dertig leerlingen van BUSO De Garve uit Stokkem, kwam dinsdagoch­tend met de nachttrein aan in Sierre. “Normaal zouden we meteen doorreizen naar ons skigebied Zinal, niet ver van Zermatt”, zegt directeur Marina Claes van Openluchtk­lassen vzw, dat de reis organiseer­t. “Doordat de baan naar het gebied nog niet sneeuwvrij was gemaakt, kon de bus echter niet vertrekken.”

Sporthal

De ruim driehonder­d jongeren en leerkracht­en werden door de Zwitserse civiele beschermin­g opgevangen in een grote sporthal waar er koekjes, water, thee en een warme maaltijd voor de jongeren klaarstond­en. “Ze hebben ons heel goed geholpen en iedereen is rustig gebleven. Rond 15 uur was de weg vrijgemaak­t en konden we de bus op. We zijn uiteindeli­jk om 16 uur in Zinal aangekomen, een halve dag later dan gepland. De dorpsverke­nning hebben we helaas gemist, maar dat laten de kinderen niet aan hun hartje komen. Morgen gaat de zon schijnen en kunnen we meteen de piste op.” “Het was even spannend, maar ik ben blij dat de vertraging uiteindeli­jk relatief beperkt is gebleven”, zegt ook directeur Rita Creemers van De Garve.

Om de dertig jaar

De komende dagen wordt het iets rustiger in de Alpen, al zou het vanaf zondag opnieuw kunnen sneeuwen. Sowieso geldt in haast elk skigebied het allerhoogs­te lawinegeva­ar. De zwaarste sneeuwval concentree­rde zich langs de Frans-Italiaanse grens, waar op sommige plaatsen ruim twee meter sneeuw in nauwelijks 48 uur naar beneden kwam. Volgens de Franse weerdienst komt zulke zware sneeuwval maar eens in de dertig jaar voor.

 ?? Foto EPA-EFE
FOTO RR ?? Gisteren werd een deel van de toeristen in het ingesneeuw­de Zermatt al per helikopter geëvacueer­d. 30 leerlingen van BUSO De Garve in Dilsen-Stokkem werden opgevangen in een sporthal.
Foto EPA-EFE FOTO RR Gisteren werd een deel van de toeristen in het ingesneeuw­de Zermatt al per helikopter geëvacueer­d. 30 leerlingen van BUSO De Garve in Dilsen-Stokkem werden opgevangen in een sporthal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium