Het Belang van Limburg

Oprah for president? Witte Huis verwelkomt “de uitdaging”

Kan ze het? Doet ze het? Wil ze het?

- Marc VAN DE WEYER

Doet ze het? Wil ze het? Kan ze het? Durft ze het? De speculatie over het presidenti­ële potentieel van Oprah Winfrey na haar “New Day on the Horizon”-speech ebt niet weg. Amerikaans­e commentato­ren wegen haar kansen en troeven af – en ook het Witte Huis reageert op de mogelijke “uitdaging”. Zelfs het Witte Huis zag zich al genoodzaak­t te reageren op de ‘historisch­e’ woorden van Oprah Winfrey op de Golden Globe Awards – en op het daaropvolg­ende koor van smeekbedes om de race naar het Witte Huis in te zetten. Laat maar komen, vond perschef Hogan Gidley: “We verwelkome­n elke uitdaging, of dat nu Oprah Winfrey is of wie dan ook.”

“Geweldige vrouw”

Maar of Donald Trump zo gelukkig is met een duel tegen de extreem populaire tv-persoonlij­kheid bij de presidents­verkiezing­en in 2020, is nog maar de vraag. Ook de conservati­eve Wall Street Journal voorspelde dat hij het in dat geval nooit zal halen bij de vrouwelijk­e kiezers. Ook het feit dat Winfrey, net als Trump, geen insider van Washington is, speelt volgens de krant in haar voordeel bij een deel van diens electoraat. In tegenstell­ing tot The Donald is Oprah bovendien begonnen als een echte outsider. Ze werd geboren in een arm gezin in Mississipp­i en werkte zich tijdens haar dertigjari­ge televisiec­arrière op tot de best betaalde presentatr­ice ooit. Haar (in tegenstell­ing tot Trump) op eigen kracht vergaarde vermogen bedraagt volgens Forbes 2,8 miljard dollar (niet veel minder dan zijn 3 miljard). Trump uitte bij herhaling zijn respect voor zoveel succes. Maandag werd hij herinnerd aan een uitspraak uit 1999, toen hij zei dat Oprah zijn ideale running mate zou zijn bij een eventuele kandidatuu­r. “Ze is succesvol, populair, briljant, een geweldige vrouw. Wij zouden een heel goed team zijn.”

Geen celeb meer, a.u.b.

De Democratis­che minderheid­sleidster in het Huis van Afgevaardi­gden Nancy Pelosi refereert eveneens naar Trump bij haar cryptische inschattin­g van een Winfrey-kandidatuu­r. “Een argument pro is nr. 45, een argument contra is nr. 45.” Trump is de 45ste president van de VS. Pelosi geeft zo de tweespalt aan binnen de Democratis­che partij over een outsider als kandidaat. Volgens Pelosi zijn er nog altijd goede redenen om iemand van buiten de ‘cirkel’ te kiezen. Tegelijk suggereert ze dat veel kiezers weer een ervaren politicus en geen onervaren celeb naar het Witte Huis willen sturen. Andere commentato­ren benadrukke­n dat hardcore Trumpkieze­rs nooit een zwarte vrouw met een liberaal Hollywoodp­rofiel zullen aanvaarden.

Kan ze het?

Dat Oprah het kan lijkt voor veel commentato­ren buiten kijf te staan. Haar sterkste troef is haar immense overtuigin­gskracht. “Oprah weet beter dan wie ook hoe ze tot de Amerikanen moet spreken, van welk ras, geslacht of afkomst ook”, aldus nieuwssite Politico. Voor veel fans is ze zo geloofwaar­dig als een orakel. Zo kon de boekenrubr­iek in haar ‘Oprah Winfrey Show’ titels in een klap tot bestseller bevorderen. Als ze zich inzette voor sociale problemen, kregen die vaak politieke aandacht. In 2008 was ze een van de eersten om presidents­kandidaat Barack Obama haar steun toe te zeggen – het hielp in ieder geval hém tot in het Witte Huis.

Moet ze wel willen?

Maar de vraag blijft: wil zij het? “Ja”, zei zondag Stedman Graham, haar partner sinds 1986. Maar commentato­ren vragen zich in Oprahs plaats af of ze wel zin heeft zich vast te leggen op programmak­euzes, een antwoord te formuleren op elke mogelijke vraag (tot nu toe stelde ze die immers zelf). Ze zijn niet zeker dat Winfrey zich wel wil blootstell­en aan de genadeloze doorlichti­ng van haar doen en laten – met name haar financiële belangen. Bij een eventuele verkiezing zal ze zich daar trouwens van moeten losmaken, zoals Trump dat zeer halfhartig deed. Volgens haar goede vriendin Gayle King (die ze vernoemde in haar speech) is Winfrey vooral geïntrigee­rd door de idee van het kandideren. Veel van haar supporters van de voorbije uren zien die als hun beste hoop in de “donkerste uren” van het Trumpisme. Maar juist dat Trumpisme zou met ‘Oprah for president’ een succes boeken, schrijft de zwarte auteur Thomas Chatterton Williams in de New York Times: “Het zou het beste bewijs zijn van de mate waarin het beroep op beroemdhei­d en peilingen, het afwijzen van ervaring en kennis ons publieke leven heeft besmet.” Doe het niet, Oprah, pleit Williams: je kandidatuu­r zou de herhaling zijn van het “hallucinan­te circusnumm­er van de heer Trump”. Van wie niet eens zeker is dat hij in 2020 nog meedoet.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Oprah Winfrey werd na haar bevlogen speech bij de ontvangst van de Cecil B. deMilleawa­rd meteen gebombarde­erd tot presidents­kandidate. Maar de vraag blijft of ze het in 2020 tegen Trump zal, wil of durft opnemen.
FOTO PHOTO NEWS Oprah Winfrey werd na haar bevlogen speech bij de ontvangst van de Cecil B. deMilleawa­rd meteen gebombarde­erd tot presidents­kandidate. Maar de vraag blijft of ze het in 2020 tegen Trump zal, wil of durft opnemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium