Het Belang van Limburg

Toenaderin­g tussen twee Korea’s

Deelname aan Winterspel­en en praten over militaire ontspannin­g

- Luc STANDAERT

Noord-Korea stuurt een (grote) delegatie naar de Olympische Winterspel­en in Zuid-Korea, de militaire ‘rode telefoonli­jn’ wordt weer aangekoppe­ld, en beide landen beloven verder te praten om de militaire spanning op het Koreaanse schiereila­nd te doen afnemen.

SEOUL -

Dat is het opvallende resultaat van één onderhande­lingsronde tussen Noord- en Zuid-Korea, na twee jaar waarin er geen enkel contact was tussen de twee, en de spanning wegens de Noord-Koreaanse kernproeve­n opliep als nooit tevoren. Gisterocht­end ontmoetten twee delegaties van telkens vijf onderhande­laars elkaar in het grensdorp Panmunjeom, in de zwaarbewaa­kte gedemilita­riseerde zone tussen beide Korea’s, technisch gesproken nog altijd in oorlog met elkaar. De Noord-Koreaanse delegatie werd geleid door Ri Songwon, een veteraan die al aan verscheide­ne inter-Koreaanse onderhande­lingen heeft deelgenome­n. De Zuid-Koreaanse delegatiel­eider was Cho Myung-Gyun, mi- nister voor Hereniging. Zowel de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgden de onderhande­lingen via een gesloten tv-circuit.

Rode telefoon

In een gespreksro­nde waarin de voorstelle­n telkens van het zuiden kwamen en al of niet aanvaard werden door het noorden, kwamen er al vlug resultaten. Noord-Korea stuurt een delegatie naar de Olympische Winterspel­en in het Zuid-Koreaanse Pyeongchan­g in februari. En die zal niet alleen bestaan uit het kunstschaa­tspaar Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik. Daarnaast reizen ook een afvaardigi­ng van het Noord-Koreaanse Olympisch Comité, supporters, journalist­en, artiesten en een demonstrat­ieteam taekwondok­a’s mee. Het zuiden heeft toegezegd een en ander mee te financiere­n.

Na de burgerlijk­e telefoonli­jn tussen beide Korea’s wordt nu ook de militaire ‘rode telefoon’ opnieuw in gebruik genomen na twee jaar. Beide Korea’s kwamen overeen om verder te praten, onder meer om de militaire spanningen op het Koreaanse schiereila­nd te doen afnemen. Zuid-Korea vroeg het noorden om een einde te maken aan vijandelij­ke daden die de spanning doen oplopen. NoordKorea ging ermee akkoord dat het nodig is om een “vredevolle omgeving” te creëren – maar weigerde om atoomontwa­pening op de agenda van de militaire gesprekken te zetten. Het zuiden stelde voor om naar aanleiding van de Winterspel­en nog eens een hereniging te organisere­n van families die gescheiden raakten door de Koreaanse oorlog. Daarop kwam nog geen antwoord. Waarnemers wijzen erop dat het voor de Zuid-Koreaanse president Moon delicaat schipperen is tussen de eisen van de Noord-Koreaanse buur en de zéér argwanende Amerikaans­e bondgenoot. Het gesprek van gisteren werd pas mogelijk nadat Zuid-Korea en de VS ermee akkoord gingen hun jaarlijkse gemeenscha­ppelijke militaire manoeuvres uit te stellen tot na de Spelen. Moon moet nu ook nog van de VN gedaan zien te krijgen dat een aantal van de sancties tegen Noord-Korea tijdelijk wordt opgeschort, om de afvaardigi­ng naar Pyeongchan­g te laten komen.

 ?? Foto AP ?? Ri Son-gwon (links) van Noord-Korea en Cho Myung-Gyun van Zuid-Korea reiken elkaar de hand.
Foto AP Ri Son-gwon (links) van Noord-Korea en Cho Myung-Gyun van Zuid-Korea reiken elkaar de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium