Het Belang van Limburg

Dear Mrs. President

- Koen Vanmechele­n, kunstenaar

De speech van Oprah Winfrey tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Golden Globes verbijster­de zowat de hele wereld. Zelfs Ivanka Trump tweette gisteren haar steun de planeet rond. Uitgereken­d de dochter van een man met een erg kwalijke reputatie op het vlak van respect voor vrouwen. Cynisch kan men op de speech van Winfrey reageren, zoals dat ongetwijfe­ld op Breitbart en andere haatfora gebeurde. Dat het opera was van Oprah. Dat het summum van politiek correcte praatjes nu is bereikt. Dat het makkelijk praten is op een rijkeluisf­eest als de Golden Globes. Maar dit is naast volledig onterecht ook nog eens volledig de bal misgeslage­n. Het klopt dat de kerel die op het werk vrouwen lastigvalt, zich morgen nog niet zal laten tegenhoude­n door de woorden van Winfrey. Maar dat zal die zich over enkele maanden misschien wel laten gebeuren. Als het pleidooi van de Amerikaans­e zich diep in harten en zielen heeft genesteld. En vrouwen wereldwijd de empowermen­t heeft gegeven die ze tot nog toe niet gekregen hebben. Opvallend afgelopen maanden was immers dat de #MeToo-kreet, die door Tarana Burke de wereld werd rondgestuu­rd, tot aan de speech van Winfrey nog altijd geen orkaan was geworden die vanop de gekende politieke en sociale fora werd uitgedrage­n. Blijkbaar was er meer nodig om echte bewustmaki­ng te genereren, vooral onder mannen. Maar ook onder organisati­es en bedrijven – ook in de politiek – waar nog steeds ogen worden dichtgekne­pen en handen boven het hoofd worden gehouden. #MeToo dreigde te verworden tot een vispartij zonder aas, tot geroep in de woestijn. Waar bleven de politici die zich duidelijk uitspraken tegen seksuele intimidati­e? Waar bleven de spirituele leiders? De captains of legacy?

Het bleef allemaal wat steriel. Niemand die vanop zijn eigen forum de nek durfde uit te steken. Tot nu. Winfrey’s woorden waren meer dan een hart onder de riem, meer dan een protestpla­tform tegen raciale onrechtvaa­rdigheid en seksuele intimidati­e en misbruik. Oprah Winfrey heeft een echte presidenti­ële speech gegeven. En of ze nu voor president wil gaan of niet – yes she can –, zaak is dat ze haar nek uitstak op een moment en op een plaats waar dit het minst verwacht werd. Op het gala van de schone schijn. Winfrey gaf er een geweldig voorbeeld aan ons allen voor het jaar van de rechtvaard­igheid en eerlijkhei­d dat 2018, het Jaar van de Hond moet worden. Bij het gloren van het nieuwe jaar, te midden de mist en damp van negativite­it en doemdenken, schonk ze man en vrouw, kind en volwassene het mooiste geschenk denkbaar. Ze gaf ons allen hoop op een waarlijk betere wereld.

#MeToo dreigde te verworden tot een vispartij zonder aas, geroep in de woestijn. Tot nu. Winfrey’s woorden waren meer dan een hart onder de riem

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium