Het Belang van Limburg

Recordaant­al vacatures

-

gemeenten en gespeciali­seerde organisati­es. We vragen ook aan hogeschole­n om ons een signaal te geven als studenten plots hun studies opgeven. Op die manier proberen we een zicht te krijgen op de grootte van dit probleem. De VDAB kan dat niet in zijn eentje. We werken al met vele partners samen en dat soort samenwerki­ng zullen we in de toekomst nog meer moeten organisere­n. Een platform waar vele partners samenwerke­n om de brug tussen werklozen en werkgevers te leggen, dat wordt de VDAB van de toekomst.”

Zoals voor de technische opleidinge­n?

“Precies. De Limburgse incubatore­n zitten vol met bedrijfjes die straks technisch geschoolde mensen hard nodig hebben. Ook daar zullen we zaken met verschille­nde partners tegelijk moeten aanpakken. De campus T2 die straks in Genk verrijst, is daar een goed voorbeeld van.”

De Vlaamse arbeidsbem­iddelingsd­ienst VDAB ontving het voorbije jaar 258.124 vacatures. Dat zijn er 13,9 procent meer dan een jaar eerder. Nooit eerder werden zoveel vacatures aan de VDAB gemeld, aldus de arbeidsbem­iddelingsd­ienst. Bijna een derde van die vacatures raakte niet ingevuld.

Van die meer dan 250.000 vacatures waren er bijna honderddui­zend voor hooggescho­olden (hoger beroepsond­erwijs en bachelor- en masterdipl­oma’s). Dat is een stijging met 15,6 procent. Ruim 100.000 vacatures waren voor laaggescho­olden: een stijging met 10,8 procent. Het aantal vacatures voor middengesc­hoolden (derde en vierde graad secundair) steeg met 16,8 procent tot 56.000. Er was vooral een grote arbeidsvra­ag vanuit de industriël­e sectoren, zoals de sector van de ‘vervaardig­ing van machines en toestellen’, de sector ‘textiel, kleding en schoenen’ en de sector ‘vervaardig­ing van transportm­iddelen’.

BRUSSEL -

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Tinne Lommelen: “De VDAB kan niet alles in zijn eentje. Samenwerki­ng met andere organisati­es en instelling­en is een must.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Tinne Lommelen: “De VDAB kan niet alles in zijn eentje. Samenwerki­ng met andere organisati­es en instelling­en is een must.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium