Het Belang van Limburg

“Heb maar dunne enveloppe”

HERMAN VAN HOLSBEECK is klaar voor zijn laatste kunstje op de transferma­rkt

- Van onze verslaggev­er in La Manga Jürgen GERIL

Hij reisde – met Mogi Bayat – naar het Spaanse oefenkamp om wat deals te bespreken. Herman Van Holsbeeck (63) is ondanks de nakende overname door Marc Coucke nog altijd de man die de transfers regelt bij Anderlecht, maar deze (laatste?) koopjesper­iode wordt wel zijn moeilijkst­e.

Zonder budget moet Van Holsbeeck al zijn koopmanstr­ucs aanwenden. “Ik ga niet de pispaal zijn. Niets beslis ik nog. Niets.” Dat zei Herman Van Holsbeeck na de presentati­e van Marc Coucke als toekomstig voorzitter van Anderlecht. De manager wilde in deze aartsmoeil­ijke overgangsp­eriode niet alle verantwoor­delijkheid voor de transfers dragen. En daarna ging hij op vakantie.

“Weet je, ik ben een straatvech­ter, hé. Ik zei toen wat op mijn lever lag en daarna maakte ik mijn hoofd vrij tijdens enkele dagen verlof. Daar besefte ik dat Hein Vanhaezebr­ouck ook voor Anderlecht had gekozen omwille van Roger Vanden Stock en mezelf en dat ik nog de plicht heb om de coach een zo sterk mogelijke ploeg te geven. Ikzelf en Roger Vanden Stock kunnen na al die jaren zeggen: ‘Het is mooi geweest’, maar er zijn hier nóg mensen.”

Die 20ste december besefte je al dat het een helse transferpe­riode zou worden?

“Ik had er nog nooit van gehoord, maar in de economie spreekt men van due diligence (een tijd van gepaste zorgvuldig­heid tijdens een overname, nvdr.). In zo’n periode zijn er duidelijke instructie­s over wat kan en niet kan. Ja, ik kreeg nog een enveloppe om transfers te doen, maar die is zo dun dat we voorlopig alleen maar spelers kunnen huren zoals Saief.”

Bracht je daarom Mogi Bayat, de man die alles kan regelen, mee?

“Ik heb contact met veel makelaars, maar Mogi is mijn vriend en een vriend van Vanhaezebr­ouck. Samen zien we wat er mogelijk is. Maar Mogi doet niet alleen transfers voor Anderlecht, hé. Ik stelde vast dat hij in de eerste dagen van de transferma­rkt zowat alle deals in België regelde.”

Coucke moet niet veel van Bayat weten. Volgende zomer is jullie rijk misschien uit.

“Het kan dat ik stop, ja. Maar het kan ook dat men mij vraagt om Anderlecht nog even te helpen. Dat hangt niet van mij af. In alle geval: Anderlecht zal geen problemen hebben met Herman Van Holsbeeck. Mijn opdracht is nu het team te versterken door creatief te zijn.”

Is het verhaal van Kevin Oris, dat hij gepolst werd door Anderlecht, een vorm van creativite­it?

“Dat ambeteert me. Met alle respect voor die jongen, maar dat jullie geloven dat ik zo’n spits wil vastleggen, is een gebrek aan respect voor diegenen die hier al vijftien jaar de club leiden en meermaals kampioen werden. Ja, liefst zijn al onze aanwinsten Belgisch, maar ze moeten ook een meerwaarde zijn.”

Het verhaal dat hij telefoon van u kreeg in zijn auto, is dus een publicitei­tsstunt van de speler.

“Ik had vanmorgen al tien mails van supporters die denken dat ik Anderlecht straks verlaat en de club nog even wil saboteren. Ik weet dat ik niet populair ben, maar dan kennen ze mij toch niet goed.”

U verzocht Teodorczyk al om een gesprek. Hij staat te koop.

“Maar al onze spelers staan op de transferli­jst voor de juiste prijs. We zullen keuzes moeten maken, al wordt Teo verkopen wel moeilijk nu hij maar drie keer scoorde. Momenteel zijn er geen concrete contacten, tenzij ik hem onder zijn prijs wil verkopen en dat doe ik niet. Vertrekt hij, dan moet ik twee nieuwe spitsen halen, hé.”

Onyekuru, zien we die hier nog terug?

“Everton beslist voorlopig om niet te opereren en drie weken te wachten. Als zij daarna hun fiat geven, mag Vanhaezebr­ouck Henry van mij direct weer opstellen. Het is hún speler van 8 miljoen. Maar ik ken ook dokter Declerq die Onyekuru in België onderzocht. Najar sprak hem ook tegen toen hij zei dat een operatie aan zijn hamstring nodig was, maar acht maanden later moest hij toch onder het mes. Daar hebben we nog spijt van.”

Naar Marc Coucke bellen?

“Mag niet. Complete radiostilt­e.”

Uw coach zegt dat de titel niet meer realistisc­h is.

“Logisch toch? Met 13 punten achter op het ongenaakba­re Brugge ben je normaal altijd uitgeteld. Voorlopig mikken we dan ook op de tweede plaats, maar in België zijn er play-offs en daar krijgt de leider vaak nog een moeilijk moment. Bovendien heb ik nog tot 31 januari om transfers te doen. Pas daarna zullen jullie kunnen zeggen of ik goed gewerkt heb of net zeer slecht.”

 ?? FOTO PHOTO NEWSBELGA ?? Herman Van Holsbeeck: “Naar Coucke bellen mag niet. Complete radiostilt­e.”
FOTO PHOTO NEWSBELGA Herman Van Holsbeeck: “Naar Coucke bellen mag niet. Complete radiostilt­e.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium