Het Belang van Limburg

10 TOPPERS

-

Vorig weekend bezocht ik nog eens een keertje Brugge. Als een kind vol verwonderi­ng heb ik nog maar eens voor het werk van Jan Van Eyck gestaan. Die on-ge-lo-fe-lijke details, wat kan je daar over zeggen? Ik kan er alleen maar stil van worden. Ergens op een lijst zag ik zijn motto opduiken: ‘als ixh xan’. Oftewel: ‘als ich can’, waarmee hij aangeeft: ik heb mijn best gedaan, dit is zo goed mogelijk als ik het kan. Nou, het maakt een mens bescheiden. Naar de werken van zijn collega Memling kijken helpt al niet veel op dat vlak.

Terug buiten tussen de middeleeuw­se huisjes stikte het van de toeristen. Mijn oren vingen talen van overal ter wereld op in een spanne van amper een minuut. Op zo’n moment denk je: mja, dit hebben wij niet in Limburg. Nogal wiedes dat ze allemaal naar de grote kunststede­n gaan als ze naar België komen. En toch is dat jammer. In Limburg hebben we een mix van unieke landschapp­en. En in die setting worden dit jaar de PIT-kunstwerke­n in de openbare ruimte gerestaure­erd. Niet alleen het beroemde kerkje, maar alle werken in Borgloon en Hasselt en Genk. Dat zien, in de provincie waar Van Eyck geboren werd, loont ook de moeite, vooral in combinatie met een stevige wandeling en een streekbier­tje achteraf. Daarom zijn we blij om vast te stellen dat B-Classic zijn vleugels gaat spreiden. Klassieke muziek in de heuvels van Zuid-Limburg gaat ook zijn weg vinden tussen het verbluffen­de patrimoniu­m van de mijnen in Genk. 2018 belooft verder een sterk expojaar te worden, met tussen de bellefleur­s van C-Mine een blik in het brein van Tim Burton, later op het jaar een duik in de geschieden­is van Stonehenge in het Gallo Romeins Museum in Tongeren en in diezelfde periode beeldend werk van David Lynch in Maastricht.

Het zijn maar een paar dingen die ik aanstip. Veel meer vindt u in deze bijlage. Ik heb mijn best gedaan om een zo ruim mogelijk assortimen­t aan te bieden van de komende maanden, en al schiet ik tekort, het was zo goed als ixh xan.

Christof Rutten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium