Het Belang van Limburg

“Vlamingen zouden wat meer Nederlande­r moeten zijn”

Jan Jaap van der Wal verklaart België opnieuw de liefde in Schoon

-

(lacht)

Wat is het verschil tussen een zaal gevuld met Vlamingen en een zaal gevuld met Nederlande­rs?

“Vlamingen luisteren beter. Ze zijn geduldiger. Subtiele kwinkslage­n lijken hier beter te werken omdat er meer aandacht is. Na afloop lijkt het Vlaamse publiek ook altijd dankbaarde­r om een of andere reden. In Nederland krijg ik dan weer sneller een staande ovatie. In België is het publiek meer oprecht en komen ze met de gedachte naar de voorstelli­ng dat het leuk gaat zijn. In Nederland zijn er dan weer velen die de show bijwonen en beginnen met de houding dat ze minstens zo grappig zijn als ik.”

Welke verschille­n ervaar je tussen de Vlamingen en Nederlande­rs an sich?

“Vlamingen zijn iets te bescheiden. Ze zouden wat meer Nederlande­r moeten zijn. Wat trotser. Anderzijds lijken Vlamingen het leven meer te grijpen, inclusief de teleurstel­lingen. Vooral de gelatenhei­d waarmee de Vlaming de file opvangt is een voorbeeld voor de wereld.”

Je nieuwe show heet ‘Schoon’. Wat vind je zo schoon aan Vlaanderen?

“Vlaanderen is globaal genomen zeer schoon. Zeker op het vlak van kunst, cultuur, eten en - jawel - drinken. De mensen zijn ook schoon en zacht. Maar het gaat ook over de schoonheid die zit in de lelijke dingen.”

Leg eens uit.

“Ik heb het over de onaffe dingen. De stoeptegel die los ligt. De soms onverklaar­bare lelijke huizen broederlij­k naast prachtige panden. De bouwstijl. Denk maar aan de lintbebouw­ing. Zeker wanneer ik bij jullie in Limburg ben en richting Leopoldsbu­rg rijd, denk ik ‘Wat was hier de bedoeling van?’. Dat stemt me eveneens vrolijk. De chaos van al jullie regeringen, daar wil ik het in ‘Schoon’ ook over hebben. De rafelrandj­es, scherpe hoekjes en uitgewreve­n vlekken. Ze zijn allemaal schoon. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Als je verliefd bent, apprecieer “Deze show moet beter zijn dan de vorige. Het Vlaamse publiek is niet langer onbekend voor me. Ik ken jullie een beetje en jullie kennen mij. We weten van elkaar welk vlees we in de kuip hebben, dat scheelt. Ik ben niet langer een onbeschrev­en blad. Dat is een voordeel.”

Als fotomateri­aal stuurde je ons een foto van Jan Jaap als Bourgondië­r en Jan Jaap als half engel, half duivel. Wat is de bedoeling?

“Wanneer ik aan Vlaanderen denk, krijg ik dat gevoel van de eerste foto. Vol, gelukkig, je krijgt er zin in. De andere wil zeggen dat ik geen volledige duivel of Rode Duivel ben. Natuurlijk zal ik voor ze supportere­n deze zomer en hard juichen als ze scoren. Alleen zal ik er niet zo’n glorieus gevoel aan overhouden als toen Nederland in 2010 in de finale stond.”

Tot slot: het lijkt of je een comedianui­twisseling­sproject hebt met Philippe Geubels. Hij doet het goed ginds en jij hier. Hebben jullie elkaar tips gegeven?

“Inhoudelij­ke tips hebben wij elkaar niet gegeven. Wel hebben we gekeken wie waar gaat spelen. ‘Oh, daar in die zaal ga je het moeilijk hebben’. ‘Daar ben ik nog nooit geweest.” Van die dingen. Waarom Geubels het goed doet in Nederland? Er is de voorliefde voor Belgen. Denk maar aan Urbanus en Wim Helsen die het er ook goed doen. Geubels is dat soort smaakje dat we in Nederland niet hebben. Hetzelfde geldt eigenlijk voor mij in België. We hebben elk een gat in de markt gevonden.” (lacht)

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Jan Jaap van der Wal: “De liefde tussen mij en Vlaanderen is nog meer verdiept.”
FOTO KOEN BAUTERS Jan Jaap van der Wal: “De liefde tussen mij en Vlaanderen is nog meer verdiept.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium