Het Belang van Limburg

“Iets moois met moord”

Lady Linn, Stijn Meuris, Gregory Frateur en Tijs Delbeke zingen bekende en verrassend­e Murder Ballads

- Christof RUTTEN

HASSELT - Early one mornin’ while makin’ the rounds, I took a shot of cocaine and shot my woman down.

Zelfs als we het nu neerpennen, krijgen we nóg kippenvel bij die eerste zinnen van Johnny Cash’ ‘Cocaine Blues’. Moordzaken in songs: ze zijn even vaak aanwezig als in het dagelijkse Journaal. In de muzikale trektocht ‘Murder Ballads’ beloven Lady Linn, Stijn Meuris, Gregory Frateur en Tijs Delbeke “iets heel erg moois rond moord en doodslag”. Wanatoe zet medeplicht­ige S.M. uit H. al op de beklaagden­bank. “Het idee kwam tot stand dankzij de graphic novel ‘In The Pines’ van Erik Kriek,” zegt Stijn ‘Red Rum’ Meuris. “Daarin worden vijf murder ballads heel mooi visueel uit de doeken gedaan. Meestal liedjes en verhalen uit het Amerikaans­e hinterland.”

Zitten er duetten tussen?

“Dat kan zeker, maar aangezien ik vergeleken met Gregory en Lady Linn de minst begaafde zanger ben, zal ik ook de rol van master of ceremonies op me nemen. Bij elk nummer krijg je ook het verhaal.”

Wat zit er wel in en wat niet?

“Murder ballads zijn haast een genre op zich. Meestal gaat het om oude nummers, vaak gelinkt aan de Bible Belt in de Verenigde Staten. Maar dat parcours gaan we opentrekke­n. Bruce Springstee­n, Neil Young, en uiteraard Nick Cave hebben ook murder ballads geschreven. En we willen mensen verrassen met songs die je niet meteen verwacht. Leen Degreef (Lady Linn, red.) kwam laatst nog met een goed voorstel: ‘Jeanny’ van Falco. De basis blijft de schoonheid en de teksten van de nummers. En dat in een sfeer met een donker randje. Murder ballads zijn songs met een uitgesprok­en filmisch karakter. David Lynchiaans als

het ware.”

Geen hiphop? Daar vliegen de kogels lustig in het rond.

“Bij hiphop zijn er inderdaad talrijke verhalen, maar persoonlij­k voel ik meer connectie met een verhaal over een passionele moord ergens in de Bible Belt dan als er in Compton tien man worden neergeknal­d. Nu, dat wil niet zeggen dat het er niet tussen zit. De rest van de bende is héél enthousias­t over ‘Man Down’ van Rihanna.”

Waarom zijn moord en doodslag populair bij liedjessch­rijvers?

“Volgens mij is het soort tegenreact­ie op We zochten en vonden vijf nummers waar je niet meteen een murder ballad in ziet, maar waarin wel degelijk bloed vloeit. de vele liefdeslie­djes, op het zonlicht dat in popsongs schijnt. Murder ballads geven de luisteraar een andere vorm van schoonheid. Het is eerder alternatie­f dan populair. Zelden belandt een murder ballad op nummer één in de hitparade.”

Murder ballads gaan toch ook over liefde, niet?

“Ja, maar in een soort omgekeerd traject. Het eindigt zelden voor het altaar, maar op een begrafenis.”

Amen!

XOp 10/2 Adelberg Lommel, op 21/2 cc Hasselt, op 24/2 Casino Houthalen-Helchteren en op 16/3 Breughel Bree. Alle data op www.koortzz.be

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Muzikanten op de crimescene: “Bij elke murder ballad krijg je ook het verhaal’,” zegt Stijn Meuris.
FOTO JIMMY KETS Muzikanten op de crimescene: “Bij elke murder ballad krijg je ook het verhaal’,” zegt Stijn Meuris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium