Het Belang van Limburg

“Van babybedje tot huis zoeken”

-

X“Ik heb eigenlijk met vanalles geholpen: babykleert­jes zoeken, een bedje, een huis vinden via het OCMW, raad voor die eerste tandjes”, vertelt Meredith Bonneu (20) PXL-studente vroedkunde én vrijwillig­e buddy bij de wieg van twee jonge mama’s uit gezinnen die het moeilijker hebben.

Er kruipt tijd en werk in, maar daar heeft de Rijkhovens­e studente duidelijk geen probleem mee: “We mochten ons als vrijwillig­er aanmelden op school en kregen dan een gezin toegewezen. Zowel tijdens de zwangersch­ap als tot een jaar na de bevalling helpen we de mama’s. Niet met medische zorgen, wel met raad en daad, praktische steun, een luisterend oor. Een profession­ele vriendin, zeg maar”, beschrijft Meredith Bonneu. De gezinnen zijn ‘kwetsbare’ families, mensen die het financieel of sociaal moeilijker hebben. “Mijn eerste mama was een jong, alleenstaa­nd meisje. We zijn samen op zoek gegaan naar babyspulle­n, ik heb gezorgd voor een bedje maar het was toch vooral veel praten en uitleg geven. Hoe een bevalling verloopt, wat moederscha­p inhoudt, hoe je omgaat met een baby. Ik had het gevoel dat ze in het begin vooral de mooie kant zag, niet die andere realiteit, zoals veel minder slapen en moeilijker combineren met school. Maar een week na de bevalling ging ik opnieuw aan huis. En opeens was ze een echte mama geworden, mooi om te zien.”

Intussen is ze gekoppeld aan een tweede gezin, jonge dertigers die zwanger waren van hun eerste zoontje. “Ze komen uit een ander land en wisten dus niet goed hoe het er hier aan toegaat: hoe moet je een vroedvrouw regelen, hoe zit het met de gezondheid­szorg, waarvoor dienen de spuitjes van Kind&Gezin,… De vreemdste vraag? De avond voor de keizersned­e ging ik nog eens op bezoek en opeens vroegen ze of ik aanwezig wilde zijn bij de bevalling. Dat was echt bijzonder. Ik zie hen intussen als vrienden. En ook met het kindje, dat nu bijna vier maanden is, gaat alles prima. Een schat van een baby, met een mama die goed haar plan trekt. Onlangs wilde ze wel weten wanneer hij tandjes gaat krijgen, hoe ze dat zou merken? Ik heb haar gezegd dat ze het heel snel zal ontdekken (lacht).”

“Het heeft me veel geholpen, zoals met borstvoedi­ng of het valiesje maken om naar het ziekenhuis te gaan. Maar vooral met meer vertrouwen krijgen als mama. Je zoekt samen naar een oplossing, hier móet het niet zoals bij de anderen...”, getuigt een jonge mama.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Mijn tweede gezin vroeg zelfs of ik bij de bevalling wilde zijn”, zegt Meredith Bonneu.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Mijn tweede gezin vroeg zelfs of ik bij de bevalling wilde zijn”, zegt Meredith Bonneu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium