Het Belang van Limburg

“Hier vielen dertien doden”

Lemmekes Kafee maakt plaats voor appartemen­ten

- Eddy VANDOREN

Het eeuwenoude Lemmekes Kafee aan het kruispunt van de gewestwege­n in Riemst-centrum wordt weldra afgebroken. Er komen appartemen­ten, een kantoor en een ondergrond­se parkeergar­age in de plaats. Tot eind deze week loopt daarover een openbaar onderzoek. Het Lemmekes Kafee verdwijnt zo uit het straatbeel­d, maar laat een bewogen geschieden­is achter. De huidige generatie kent de kroeg als een echt dorpscafé, waar diverse vereniging­en hun thuishaven hadden: duivenmaat­schappij 'De Toekomst', wielerclub 'Bergoaf', de voetbalclu­b van Riemst, de lokale Vld-afdeling, een spaarkas... De laatste uitbater Gilbert Bruggen sloot het café eind 2011 en verliet het definitief zo’n 4 jaar geleden. Voor hem stonden echter vier generaties van de familie Schiepers achter de tap. Jean-Marie Schiepers: “Mijn overgrootv­ader Lambert - in de volksmond Lemmeke - begon het café eind 19de eeuw. Hij werd opgevolgd door mijn grootvader Pierre, later door mijn vader Paul en nog later nam mijn broer Roger het roer over.”

En al stonden de Schieperse­n bekend als fervente liberalen, toch was ‘Lemmekes Kafee’ een volkscafé waar iedereen over de vloer kwam. Op feestdagen, kermissen en bij de spaarkasli­chting was het altijd ‘vollen bak’, vertelt Lutgarde Berden, echtgenote van de laatste Schiepers-uitbater. En eerder, tot halverwege de jaren ’50 van vo- rige eeuw, toen het station van de tram nog aan de overkant van de Maastricht­ersteenweg lag, kwamen er dagelijks heel wat reizigers even pauzeren.

Keldergat

Minder bekend is echter het grote drama dat zich tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorl­og afspeelde. Bij de inval van het Duitse leger op 10 en 11 mei 1940 via Vroenhoven sloegen heel wat mensen op de vlucht. Janine Honinx-Schiepers, zus van burgemeest­er Paul Schiepers en uitbater van Lemmekes Kafee, was één van hen. “Omdat de hemel vol Duitse bommenwerp­ers hing, gingen mijn moeder, twee zusjes en ik schuilen in de kelder van het café. Het gebouw en heel de omgeving werd echter getroffen door Duitse bommen. Van de 17 mensen die er schuilden, kwamen 13 mensen om. Ook mijn moeder en

Lieske MEERS mijn zussen Paula en Josée. Ik was amper vier jaar toen en kon langs het keldergat naar buiten kruipen waar ik opgevangen werd door Belgische soldaten. Zij brachten me voor verzorging naar het ziekenhuis in Tongeren.”

Geen monument

Buurvrouw Lieske Meers vertelt dat haar vader Gerard opgeëist werd om de slachtoffe­rs op te ruimen. “Wat hij in Lemmekes Kafee aantrof, tart elke verbeeldin­g. Het was met geen pen te beschrijve­n”, vertelt ze emotioneel. “In de kelder en op het gelijkvloe­rs lagen lijken van volwassene­n en kinderen door elkaar in grote plassen bloed. De Duitse Stuka’s hadden er vreselijk toegeslage­n. Op een krukje zat een vrouw met een kind op haar schoot, allebei getroffen door bomscherve­n en doodgebloe­d. Ook twee soldaten hadden de aanvallen niet overleefd. In de kelder sneuvelden de echtgenote van postmeeste­r Schiepers en twee van haar dochters. Alleen de kleine Janine kwam er levend uit. Ook het echtpaar Schepers-Neven en hun kind kwam om en vader Stappers met zijn drie kinderen. In totaal dus 13 slachtoffe­rs.” Het drama van Lemmekes Kafee is vandaag haast niet meer bekend, ook omdat er in Riemst geen enkel aandenken of monument is ter nagedachte­nis van de slachtoffe­rs. Straks als het café tegen de vlakte gaat en vervangen wordt door een appartemen­tenblok, verdwijnt het laatste spoor van de vreselijke gebeurteni­ssen die zich hier bijna 80 jaar geleden afspeelden.

Een projectont­wikkelaar uit Maasmechel­en heeft een stedenbouw­kundige vergunning aangevraag­d voor tien appartemen­ten, een kantoorrui­mte en een ondergrond­se parkeergar­age op de plaats van Lemmekes Kafee en de aanpalende woningen. Ook op het aangrenzen­de perceel aan de Reeckstraa­t komen er twee appartemen­ten. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 12 januari.

In de kelder en op het gelijkvloe­rs van Lemmekes Kafee lagen lijken van volwassene­n en kinderen door elkaar in grote plassen bloed

 ?? FOTO EVA ?? Op de plaats van het café komen appartemen­ten, maar voor Riemst is dit een historisch­e plek.
FOTO EVA Op de plaats van het café komen appartemen­ten, maar voor Riemst is dit een historisch­e plek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium