Het Belang van Limburg

‘The School’ wil met acht projecten Hasselt vrolijker maken

- Dirk JACOBS

Vandaag start in het vroegere hotel Schoofs op de Hasseltse Bampslaan het project ‘The School’. “Het gaat om een nieuwe vorm van creatief onderwijs, een experiment­eel lab dat hogeschole­n en universite­iten moet inspireren en doen samenwerke­n”, zegt Pablo Hannon, één van de drijvende krachten. “We hebben acht problemen in de stad aangestipt waar we oplossinge­n voor zoeken. Met één doel: van Hasselt een blijere en vrolijkere stad maken.” “Positivite­it en creativite­it, daar draait het om”, zegt Pablo Hannon, die de projecten toelicht. “Ons eerste project wil de ‘snelheid’ in de stationsbu­urt doen afnemen, zowel van de wagens als van de voetganger­s die hier snel voorbij stappen. Er moet weer wat te beleven zijn. Tweede project is het tegengaan van het absenteïsm­e in TSO en BSO. Voor ons ont- breekt vaak het plezier in die opleidinge­n en dat willen we veranderen. Daarvoor gaan we samenwerke­n met de Provincial­e Kunstoplei­dingen, HAST en KTA1. Derde project is ‘duurzaamhe­id delen’. Dingen die publiek zijn, willen we in kaart brengen zodat iedereen er ook van kan genieten. Als vierde is er het project ‘Urban refugees’, waarin we vluchtelin­gen die hier toekomen willen bijstaan in hun integratie. Vaak geraken ze door hun situatie de creativite­it kwijt.”

Bibliothee­k

“In een vijfde project willen we invullinge­n zoeken voor ruimtes die weinig of niet gebruikt worden. Zo is de stedelijke bib aan de Martelaren­laan een heel open gebouw, dat uitkijkt op de gesloten muur van het Begijnhof. Daar moeten we creatieve ideeën over hebben die de bib dichter bij Z33 brengen. Semipublie­ke ruimtes benutten is punt zes. We denken dan aan de tuin van het Stadsmus, waar een hoog hek rondom staat. Die tuin willen we graag meer open krijgen. Van het Herkenrode­bos, dat pas werd opengestel­d, willen we een ‘Wonderbos’ maken waar mensen een verhaal kunnen meekrijgen. En tot slot willen we leegstaand­e gebouwen, waarvan de buitenkant vaak als graffiti-wand gebruikt wordt, ook aan de binnenzijd­e gaan gebruiken. Bijvoorbee­ld om er te sporten of als overdekte speelruimt­e voor kinderen. We beginnen met deze acht punten en we hebben de indruk dat de stad echt ook naar ons luistert.”

Internatio­naal team

‘The School’ bestaat uit een internatio­naal team uit steden als Seoul, Bogota, Sydney, Bratislava, Parijs, Kopenhagen en Berlijn. “Maar er zitten ook ‘locals’ uit Limburg tussen”, zegt Ysura Rifi, die haar restaurant Tajine en de bovenverdi­epingen ter beschikkin­g stelt voor het project. “Ik geloof hier dan ook heel erg in. Maar we hebben geld nodig om dingen te verwezenli­jken. Zeker omdat de mensen zes maanden lang gaan werken aan deze stedelijke uitdaginge­n. Ze presentere­n hun tussentijd­se resultaten op maandelijk­se festivals. Op het slotevenem­ent op 4 en 5 mei komen alle oplossinge­n, producten, installati­es en publicatie­s aan bod. Intussen komen we elke woensdag samen voor workshops en interventi­es. Alle festivals, lezingen en workshops zijn compleet gratis en staan open voor iedereen die wil meewerken.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ysura Rifi en Pablo Hannon: “Een betere stad klinkt wollig, maar het is wel ons doel.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ysura Rifi en Pablo Hannon: “Een betere stad klinkt wollig, maar het is wel ons doel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium