Het Belang van Limburg

“Dan ben ik van mijn hoogtevree­s af, dacht ik”

‘Thuis’-acteur Mathias Vergels beklimt in ‘Op de man af’ dam van 165 meter BRUSSEL - Zwaar geplaagd worden door hoogtevree­s en toch de hoogste klimmuur ter wereld willen bedwingen: ‘Thuis’-acteur Mathias Vergels (25) weet nog altijd niet wat hem bezielde

- Tom DE LEUR

Neem de kathedraal van Antwerpen en tel daar nog 42 meter bij: dan zit je aan de 165 meter die Mathias Vergels te wachten stond in het programma‘Op de man af’. De ‘Thuis’-acteur mocht in Zwitserlan­d samen met Saartje Vandendrie­ssche Spider-Man uithangen op de dam van het meer van Luzzone, waar meer dan 650 grepen op de klimmer wachten. Een kleintje voor ervaren klimmers, wat Mathias Vergels voor alle duidelijkh­eid niet is. Meer nog: als het over muurklimme­n gaat, geeft de acteur toe dat hij dat “ooit eens heeft gedaan, één keer”. Bovendien omschrijft hij zichzelf als “totaal niet sportief ” èn heeft hij last van hoogtevree­s. Niet zomaar een beetje, trouwens: “Ik heb daar echt nachtmerri­es over. Geen idee hoe dat komt, maar op een balkon durf ik niet naar beneden te kijken. Die hoogtevree­s vertaalt zich ook in vliegangst. Ik heb met mijn ouders de helft van de wereld gezien, maar nu stap ik veel minder vaak op een vliegtuig.”

Nog nooit zo bang

Mathias Vergels dacht dat hij Saartje Vandendrie­ssche op een klimmuur wel kon verslaan, maar waarom voor die uitdaging kiezen als je hoogtevree­s hebt? “Dit was een uitgelezen kans om ervan af te raken, om mezelf te testen. Onder begeleidin­g van een profession­ele klimmer ben ik beginnen trainen. Niet simpel, want zonder brevet kom je de grotere klimzalen niet in. De eerste training was trouwens verschrikk­elijk. Ik moest met een hoogtewerk­er naar het hoogste punt van de klimmuur, uit die hoogtewerk­er klimmen en mezelf naar beneden laten vallen, uiteraard beveiligd. Ik denk niet dat ik ooit al zo bang ben geweest, maar ik heb het wel gedaan. En ik had het gevoel dat mijn hoogtevree­s weg was. Ik ben beginnen klimmen alsof het niks was. Tot ik te horen kreeg dat het einddoel een dam van 165 meter was. Overal in de stad ben ik hoge gebouwen gaan zoeken. Ik heb in Brussel op een gebouw van 145 meter hoog gestaan, dat viel nog mee. Maar zo’n dam is iets anders. De wind heeft er vrij spel, het is er koud, de vogels vliegen er rond je oren. De eerste meters heb je het nog vrij warm, maar onderweg verkramp je compleet. Ik ga niet zeggen wie er gewonnen heeft, maar het klimmen was echt een hel. Na negentig meter heb ik wel naar beneden gekeken. En vanaf negentig meter werd de angst niet groter.” (lacht)

Het avontuur heeft de hoogtevree­s van Mathias Vergels aanzienlij­k verkleind. “Het is beter dan vroeger, maar weg is ze niet. Ik ben door dit programma wel veel meer beginnen sporten, want ik leefde echt ongezond. Het was al beter sinds ik getrouwd ben, maar nu ga ik echt drie keer per week naar buiten om te bewegen. Het enthousias­me van Saartje Vandendrie­ssche werkte ook aanstekeli­jk. Ze leeft gezond, eet gezond, mijn respect voor haar is gegroeid. En klimmen is best plezant, ook al waren er momenten dat ik zoveel spierpijn had dat ik mijn veters niet meer kon knopen.” (lacht)

‘Op de man af’, Eén, 20.35 uur

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO VRT ?? “Ik heb in Brussel op een gebouw van 145 meter hoog gestaan, dat viel nog mee. Maar zo’n dam van 165 meter, dat is iets anders.”
FOTO VRT “Ik heb in Brussel op een gebouw van 145 meter hoog gestaan, dat viel nog mee. Maar zo’n dam van 165 meter, dat is iets anders.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium