Het Belang van Limburg

Sa Pinto kan zich zelfs in oefenmatch niet gedragen

RICARDO SA PINTO wil versterkin­g en liefst zo snel mogelijk

- Van onze verslaggev­er in Marbella Bob FAESEN

Standard was gisteren in het Estadio Municipal met 3-1 te sterk voor het Duitse Fortuna Düsseldorf, maar het meest opvallende van de match was dat trainer Ricardo Sa Pinto al na zes minuten naar de tribune werd gestuurd. De Portugees vond dat er een overtredin­g had plaatsgevo­nden bij de 1-0 van Emir Kujovic (ex-Gent). “Er werd een duidelijke duwfout gemaakt op Christian Luyindama, die je nochtans niet makkelijk wegzet. Ik riep dat het overtredin­g was en kon vertrekken. Oké, bizar! Maar ik kan er niets meer aan veranderen.” Een kwartier later mocht T2 Rui Mota om dezelfde reden eveneens beschikken. De toon voor een potige oefenmatch was gezet. Tegen de leider in de tweede Bundesliga, die grotendeel­s met wisselspel­ers acteerde, pakten de Rouches na een moeilijk eerste halfuur de controle. De doelpunten kwamen er van Orlando Sa, een bizarre owngoal van Giesselman en Mpoku. “Ik ben tevreden met wat ik heb gezien en de hoge pressing die we voerden”, aldus nog Sa Pinto, die gisterenav­ond naar Portugal afreisde voor privézaken. Morgen, een dag later dan zijn ploeg, keert hij terug naar België. Standard-huurling Benito Raman kregen we bij Düsseldorf niet te zien. “Ik kreeg rust omdat de competitie belangrijk is”, reageerde de Gentse spits.

“Ik heb al vaak gezegd dat ik er zeker van ben dat we de top zes halen, maar na deze stage ben ik nog meer overtuigd.” Ricardo Sa Pinto zegt het op zijn typische overtuigen­de manier. Een paar uur voor hij weggestuur­d zou worden in de oefenmatch tegen Düsseldorf oogt de coach nog relaxed en tevreden. “We hebben intens en goed getraind”, klinkt het.

Maar helemaal voldaan voelt de Portugees zich niet. Hij wil nieuwe spelers, en snel een beetje.

De transferpe­riode is al even bezig, maar er kwamen nog geen nieuwe spelers bij.

“Het zou uiteraard beter zijn als ze begin deze week waren gekomen. Ik heb meer opties nodig: op het middenveld en in de voorhoede. Dat is iets waar we hard aan werken en ik ben er zeker van dat we voor de match tegen Eupen al spelers zullen verwelkome­n.”

Is ervaring een criterium?

“Ja, het reguliere seizoen duurt nog maar 2,5 maand. We hebben geen tijd voor spelers die zich nog moeten aanpassen. Om PO1 te halen moeten we jongens hebben die er meteen staan. Of ik ongeduldig ben? Het is normaal dat ik het beste voor m’n ploeg wil en zo snel mogelijk de aanwinsten erbij wil hebben. Ik heb tijd nodig om mijn boodschap en ideeën over te brengen.”

Zoekt Standard een vervanger voor Agbo of denkt u dat Scholz dat kan doen?

“Scholz is een aanpassing. Ik weet niet wat zijn waarde op die positie is, maar hij is een slimme speler. Toch is de laatste vijftien minuten invallen als extra slot op de deur anders dan starten, want wij hebben vaak het balbezit en willen het spel maken.”

Vrees je vertrekker­s?

“Nee, ik kan echt geen spelers kwijtraken. Het is heel belangrijk dat we het team samenhoude­n. Scholz mag vertrekken? Ik wil niemand kwijt, maar mocht er iets gebeuren zal ik erover nadenken en de situatie evalueren.”

Zijn er op deze stage jongens die u verrast hebben?

“Nee, want ik ken m’n spelers goed. We hebben helaas geen ruimte om jonge gasten kansen te geven. Duje Cop? Zijn comeback is belangrijk voor ons. Hij brengt kwaliteit en ervaring, maar hij heeft minuten nodig, dat wel. Hij kan zeker samen met Orlando Sa in de punt spelen.”

Jullie trainden wel niet op een 4-4-2 deze week.

“Jullie zien niet alles hé.” (lacht)

Toch bijna alles.

“Maar niet alles.”

Jullie scoorden nog maar 21 keer. Het grote probleem?

“Elke match creëren we kansen, maar we zijn nog niet killer genoeg. En als je niet scoort, kun je niet winnen. Zo simpel is het. Als ik de sleutel zou hebben, zou ik die aan de spelers geven. We werken er hard op tijdens de training. En je weet ook dat het niet mee zit. Tegen Gent keepte Kalinic bijvoorbee­ld een geweldige match.”

Die match incasseerd­en jullie ook een late tegengoal. Jullie andere grote kwaal.

“Misschien komt het soms door de vermoeidhe­id. Daar hebben we over gepraat zoals we over alles praten. Naar mijn mening verdienden we de laatste weken niet om zoveel punten te verliezen. Maar oké, we blijven kalm en positief. Ik voel dat er een stijgende lijn is. We zitten op drie punten van de top zes en staan in de halve finale van de beker. We zijn sterk en hebben de rangen gesloten. Na de deze stage ben ik nog zekerder dan voordien: we zullen play-off 1 halen.”

Ik ben er zeker van dat we voor de match tegen Eupen al nieuwe spelers zullen verwelkome­n Ricardo SA PINTO coach Standard

 ?? FOTO BELGA ?? De Standardtr­ainer ging door het lint tijdens een oefenmatch tegen Düsseldorf.
FOTO BELGA De Standardtr­ainer ging door het lint tijdens een oefenmatch tegen Düsseldorf.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Een paar uur voor het interview oogde Sa Pinto nog relaxed en tevreden. Later tegen Düsseldorf kookte zijn potje opnieuw over.
FOTO BELGA Een paar uur voor het interview oogde Sa Pinto nog relaxed en tevreden. Later tegen Düsseldorf kookte zijn potje opnieuw over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium