Het Belang van Limburg

Indi (11) van klas naar operatieka­mer

Hele school duimt voor Genks meisje met hersentumo­r

- Koen SNOEKX

Honderd kinderen en ouders van basisschoo­l Boxberghei­de namen gisteren voor een paar maanden afscheid van Indi Blocken (11). Het meisje heeft een hersentumo­r en wordt vandaag voor de tweede keer geopereerd. Om haar een hart onder de riem te steken, organiseer­de de school dit bijzondere afscheidsf­eestje. “Ik blijf positief”, zegt Indi. “Aan doodgaan denk ik niet.”

De 11-jarige Indi Blocken uit Genk, die aan een hersentumo­r lijdt, is gisterenmi­ddag uitgewuifd door haar klasgenoot­jes van het zesde leerjaar van basisschoo­l Boxberghei­de. Indi wordt vandaag opnieuw geopereerd omdat haar hersentumo­r, die in maart 2016 een eerste keer opdook, weer gegroeid is. “Het is zo fijn dat iedereen voor mij duimt”, zegt Indi, die haar nieuwe operatie met volle moed tegemoet ziet. “Je hoort zoveel verhalen over mensen die kanker hebben en daaraan dood gaan, maar daar denk ik niet aan”, zegt het kranige meisje. “Je moet altijd positief blijven.”

Genkse Indi Blocken (11), die aan hersentumo­r lijdt, op weg naar nieuwe operatie uitgewuifd door klasgenoot­jes

de speelplaat­s van basisschoo­l Boxberghei­de in Genk hadden gisterenmi­ddag een honderdtal ouders en kinderen zich verzameld voor Indi Blocken, het 11-jarige Genkse meisje bij wie bijna twee jaar geleden een hersentumo­r werd ontdekt. Na het rinkelen van de schoolbel kwam Indi naar buiten waar ze meteen werd overladen met bloemen en cadeautjes.

“Ik ben totaal overrompel­d door deze verrassing”, lacht Indi, terwijl ze op de speelplaat­s knuffels van haar klasgenoot­jes van het zesde leerjaar ontvangt. “Daarnet hebben we in de klas ook al een verrassing­sfeestje gehouden met snoep en chips en hebben mijn klasgenoot­jes allerlei dingen voor mij geknutseld. Het is heel fijn dat iedereen zo met mij meeleeft.”

Zicht

Indi was negen jaar toen de dokters in maart 2016 bij haar een hersentumo­r vaststelde. “Een maand later, in april 2016, ben ik een eerste keer geopereerd”, vertelt Indi. “Bij die operatie hebben ze de tumor niet volledig kunnen verwijdere­n, omdat dat grote risico’s inhield”, zegt haar mama Tanja Ubachs. “De tumor bevindt zich rechts achteraan het hoofd van Indi, op de plaats waar ook de kleine hersenen zitten. Als de dokters de tumor volledig hadden weggenomen, zou Indi het risico lopen om haar zicht te verliezen omdat de visuele banen zich in die zone van de hersenen bevinden.”

De eerste operatie verliep volgens plan en het ging nadien de goede kant op met Indi. Maar enkele maanden geleden kreeg de 11-jarige Indi opnieuw slecht nieuws. “De tumor was weer groter geworden”, zegt ze.

Kanker

Ondertusse­n is de hersentumo­r zo gegroeid dat een nieuwe operatie zich opdringt. Indi werd gisOp terenmidda­g om 15 uur, enkele uren nadat ze nog op de schoolbank­en zat, in het ziekenhuis verwacht waar ze vandaag een nieuwe operatie ondergaat. “De dokters gaan de hersentumo­r nu volledig proberen te verwijdere­n”, zegt mama Tanja. “We zullen er allemaal samen voor vechten dat alles goedkomt met Indi.”

Indi zelf ziet haar operatie alvast met volle moed tegemoet. “Je hoort zoveel verhalen over mensen die kanker hebben en daaraan dood gaan, maar daar denk ik niet aan. Je moet altijd positief blijven”, zegt ze kranig. “We zijn tegen Indi altijd heel open over haar ziekte geweest”, zegt mama Tanja. “Ze is zelf ook heel nieuwsgier­ig en wilt er alles over weten. Als ze bij de dokter is, stelt ze de hele tijd vragen. Ze weet dus heel goed waar ze voor staat.”

‘Veel sterkte’

Indi maakt ondertusse­n al volop plannen voor de toekomst. “Na de operatie zal ik wellicht acht dagen in het ziekenhuis moeten blijven en daarna moet ik nog twee maanden thuis blijven om te herstellen”, zegt ze. “Dat is lang, maar omdat ik nu voor een tweede keer op korte tijd zo’n zware operatie moet ondergaan, willen de dokters mij wat langer laten rusten. Hopelijk kan ik daarna snel terug naar school.” De klasgenoot­jes van Indi duimen alvast met haar mee. ‘Veel sterkte’, staat er te lezen op een van de ballonnen die Indi gisteren bij het uitwuiven mee naar huis kreeg.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Indi met haar papa Bjorn Blocken en mama Tanja Ubachs.
Foto JEFFREY GAENS Indi met haar papa Bjorn Blocken en mama Tanja Ubachs.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ?? Papa en mama van Indi
Foto JEFFREY GAENS ?? De Genkse Indi Blocken (11), die aan een hersentumo­r lijdt, werd gisteren door haar klasgenoot­jes van basisschoo­l Boxberghei­de uitgewuifd. Vandaag wordt ze voor een tweede keer geopereerd aan haar hersentumo­r. De dokters gaan de hersentumo­r nu volledig...
Papa en mama van Indi Foto JEFFREY GAENS De Genkse Indi Blocken (11), die aan een hersentumo­r lijdt, werd gisteren door haar klasgenoot­jes van basisschoo­l Boxberghei­de uitgewuifd. Vandaag wordt ze voor een tweede keer geopereerd aan haar hersentumo­r. De dokters gaan de hersentumo­r nu volledig...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium