Het Belang van Limburg

Belgische en Nederlands­e politie rollen internatio­nale drugsbende op

- Nancy VANDEBROEK

Een 64-jarige vrouw uit Tessenderl­o is één van de vele verdachten die de voorbije dagen zijn ingerekend in het kader van een grootschee­ps onderzoek naar een internatio­nale handel van drugs. Zowel in Limburg als elders in het land werden huiszoekin­gen en arrestatie­s verricht. Het onderzoek is in handen van het federaal parket dat vandaag meer toelichtin­g over het onderzoek geeft. Sleutelfig­uur in het hele onderzoek is de 60-jarige John H. uit het Nederlands­e Sint Willebrord, een kerkdorp in NoordBraba­nt. Op 20 december werd de Nederlande­r al aange- houden op verdenking van handel in verdovende middelen. Samen met zeven anderen werd hij betrapt bij de overdracht van drugs. Bij daaropvolg­ende huiszoekin­gen bij de bendeleden vond de Nederlands­e politie zestig kilo cocaïne, vier vuurwapens en 300.000 euro aan cash. Agenten hadden de groep verdachten al een tijdje in de gaten gehouden. Daaruit bleek dat de bende ook belangrijk­e zaken deed met een hele reeks personen in Belgisch-Limburg. Over de huiszoekin­gen en arrestatie­s in onze provincie geeft het federaal parket pas vandaag meer uitleg. Feit is dat het grootschal­ige onderzoek al gestart is in 2016 en dat het heel omvangrijk is. Volgens insiders telt het strafdossi­er

minstens 12.000 pagina’s en werden in het kader van het onderzoek al in diverse landen grote partijen drugs in beslag genomen, voornameli­jk van cocaïne en xtc.

Geen onbekende

Zestiger John H. is allerminst een onbekende voor het gerecht. In 2016 verrichtte de politie al invallen in een van zijn huizen en café in Sint Willebrord. Dat gebeurde na een achtervolg­ing van zijn toen 20-jarige zoon. In zijn huis werden toen 16 kilo wiet, 5 kilo hasj en een snelvuurwa­pen gevonden. Vader H. was op dat moment niet thuis. Hij werd niet opgepakt en bleef lange tijd onder de radar.

Eind jaren negentig werd John H. al veroordeel­d voor zijn leidende rol in de zogeheten Yorkbende, een groep West-Brabantse drugscrimi­nelen. De bende verhandeld­e en produceerd­e op grote schaal hard- en softdrugs, met name xtc-pillen. Bij invallen werden twee drugslabor­atoria opgerold. John H. en zijn mannen produceerd­en honderddui­zenden xtc-pillen, in opvallende kleuren en vormen zoals klavertjes vier en euro’’s. De omzet liep in de vele miljoenen euro’s.

De bende deinsde ook niet terug voor geweld. Dat blijkt uit het lijstje wapens dat de politie bij de massale huiszoekin­gen aantrof: zeven mini-uzi’’s, een pistoolmit­railleur, acht pistolen, drie revolvers, tien geweren en tien granaten. Blijkbaar is de drugsbende nadien uitgeweken naar onze provincie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium