Het Belang van Limburg

Hemel kleurt paars door leds in Wellense aardbeiens­erre

Kleurrijke hemel afkomstig van ledverlich­ting Wellense serre

- Ruben STEEGEN

De paarse hemel was onder meer te zien in Diepenbeek, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen.

Zuid-Limburg was gisteravon­d urenlang in de ban van de lucht, die opvallend paars kleurde. Het merkwaardi­ge tafereel was onder meer in Wellen, Sint-Truiden, Diepenbeek en Tongeren duidelijk zichtbaar en bleek afkomstig van bij Welroy Fruit, in Wellen. “Het paarse ledlicht in onze serres reflecteer­t op de lage bewolking”, zegt mede-zaakvoerde­r Jurgen Royen van het fruitbedri­jf. Het poollicht, een ufo,…half Limburg zat gisteravon­d op sociale media te gissen naar de herkomst van de opvallend paarse hemel, die vooral in de omgeving van Wellen bijzonder goed zichtbaar was. “Geen poollicht, maar lichtvervu­iling afkomstig van een serre”, weet HBvL-weerman Michel Nulens. “Woensdagav­ond hing er erg lage bewolking over Limburg stratuswol­ken - waar sterke lichtbronn­en uitzonderl­ijk goed op reflectere­n. Die paarse lucht is dus geen natuurfeno­meen, maar kunstmatig licht dat wordt weerspiege­ld. In de buurt van snelwegen zie je hetzelfde, maar dan met een oranje hemel.”

Aardbeien

De bron van de paarse lucht lag gisteravon­d in Wellen, bij Welroy Fruit aan de Langenakke­rstraat. “Klopt”, beaamt mede-zaakvoerde­r Jurgen Royen. “In september hebben wij in onze serres een speciale paarse ledverlich­ting laten installere­n waarmee we van maart tot eind december aardbeien kunnen oogsten. Het paarse led-licht doet de aardbeien geloven dat het lente is. Begin deze maand hebben we nieuwe plantjes geplant, die in maart geoogst kunnen worden. Ze hebben nu volop licht nodig, en dat krijgen ze van onze leds. Op een bewolkte avond als vandaag zie je die paarse gloed inderdaad van ver, maar klachten hebben we nog niet ontvangen. Om 20.30 uur gaat de lichtinsta­llatie sowieso ook weer uit, dus het is niet zo dat de hemel in Wellen de klok rond paars kleurt (lacht).” Welroy Fruit is volgens Jurgen overigens de eerste Belgische aardbeient­eler die deze ledverlich­ting gebruikt. “De techniek is gloednieuw en laat ons toe om tien maanden per jaar te oogsten. Met gewoon, oranje serrelicht kan dat niet. Bovendien verbruiken leds een pak minder stroom.”

 ?? FOTO GEOFFREY VANEIJCK ??
FOTO GEOFFREY VANEIJCK
 ?? FOTO GEOFFREY VANEIJCK ?? De lucht boven grote delen van Zuid-Limburg kleurde gisteravon­d opvallend paars, een gevolg van de gereflecte­erde ledverlich­ting in de serres (foto inzet) van een Wellense aardbeient­eler.
FOTO GEOFFREY VANEIJCK De lucht boven grote delen van Zuid-Limburg kleurde gisteravon­d opvallend paars, een gevolg van de gereflecte­erde ledverlich­ting in de serres (foto inzet) van een Wellense aardbeient­eler.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium