Het Belang van Limburg

“Deze zomer meer controles”

586 festivalga­ngers in Limburg vorig jaar met drugs betrapt

- Ruben STEEGEN

Het Limburgse parket heeft vorig jaar 586 onmiddelli­jke inningen uitgedeeld aan festivalga­ngers die met drugs op een Limburgs festival werden betrapt. “Verdovende middelen horen niet thuis op zulke evenemente­n”, benadrukt parketwoor­dvoerder Jeroen Swijsen, die er meteen aan toevoegt dat het aantal controles deze zomer verder zal worden opgevoerd.

Sinds 2015 hanteert het parket in onze provincie een absolute nultoleran­tie wat betreft drugs op festivals. “We willen vermijden dat jongeren er voor het eerst met verdovende middelen in contact komen”, verduideli­jkt parketwoor­dvoerder Jeroen Swijsen. Afgelopen zomer voerde het gerecht daarom gerichte drugscontr­oles uit op liefst dertien Limburgse festivals, een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met 2016. Op Pukkelpop in Kiewit, het grootste festival, werden 152 mensen met een gebruikers­hoeveelhei­d drugs betrapt. De dancefesti­vals Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren en Daydream in Lommel waren goed voor respectiev­elijk 254 en 72 drugsbezit­ters. Wie werd betrapt met een gebruikers­hoeveelhei­d drugs kreeg een voorstel tot minnelijke schikking aangeboden via een onmiddelli­jke inning. De boete van minimum 75 euro kon ter plaatse worden betaald via een banktermin­al.

Topje van de ijsberg

In totaal liepen vorig jaar 586 Limburgse festivalga­ngers tegen de lamp. 409 mensen betaalden de boete onmiddelli­jk. De overige 177 schreven het bedrag later over. 53 mensen weigerden hun minnelijke schikking te betalen en werden gedagvaard.

Hoeveel drugsdeale­rs de politie op festivals kliste, kon het parket gisteren niet kwijt. Bij zware feiten zoals drugshande­l volgt immers geen minnelijke schikking, maar wordt er meteen een onderzoeks­rechter gevorderd.

Ook komende zomer zet het Limburgse parket volop in op drugscontr­oles op festivals. “We willen op nog meer plaatsen aanwezig zijn”, zegt Swijsen. “De controles worden opgevoerd en aangescher­pt, want de 586 betrapte festivalga­ngers zijn slechts het topje van de ijsberg.”

 ?? Foto DBA ?? Afgelopen zomer voerde het gerecht gerichte drugscontr­oles uit op dertien Limburgse festivals, een verdubbeli­ng tegenover 2016.
Foto DBA Afgelopen zomer voerde het gerecht gerichte drugscontr­oles uit op dertien Limburgse festivals, een verdubbeli­ng tegenover 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium