Het Belang van Limburg

Artsen waarschuwe­n: “Knoopbatte­rijen zijn gevaar voor kinderen”

-

Kinderarts­en waarschuwe­n ouders voor het gevaar van rondslinge­rende knoopbatte­rijen. Als peuters deze inslikken, kunnen ze handicaps of zelfs de dood veroorzake­n. Vorige week nog kreeg een Brusselse arts een kindje van één jaar op de operatieta­fel. De uk had een knoopcelba­tterijtje ingeslikt, en dat was blijven steken in de slokdarm. Er was al een lichte beschadigi­ng van het weefsel, maar dankzij de snelle ingreep liep het in dit geval al bij al nog goed af. In Nederland zouden er in tien jaar zo al minstens zestien kinderen ernstig gehandicap­t zijn geraakt. Twee van hen overleden. In Vlaanderen zouden de grote ziekenhuiz­en elk zo’n vier of vijf gevallen per jaar hebben van vastzitten­de batterijtj­es. Tot overlijden­s kwam het hier nog niet. Door de druk van de batterijtj­es op de slokdarmwa­nd, sterft het weefsel af en kan er zelfs een gat in de slokdarm ontstaan. Dat geldt ook voor andere voorwerpen, maar het proces wordt versneld door de elektrisch­e lading in de batterijtj­es. Indien de bijtende vloeistof zou lekken, geeft dit vreselijke brandwonde­n. Kinderen prutsen de batterijtj­es soms uit speelgoed of verwarren ze met snoepjes. “Laat ze daarom nooit rondslinge­ren en as je kind er toch een inslikt, ga dan meteen naar een arts”, aldus de Belgische Vereniging voor Kindergene­eskunde.

Duizenden gevaarlijk­e verwarming­sketels van Buderus in België

In België zijn jaren geleden ongeveer 6.400 verwarming­sketels van Buderus geplaatst waarbij er een brandrisic­o bestaat. Wie zo’n ketel heeft, kan die maar beter correct laten onderhoude­n. Want enkel dan wordt de brander vervangen om het risico weg te nemen. Ongeveer de helft van de ketels is al aangepast, zegt de producent.

Het Nederlands­e nieuwsprog­ramma RTL Nieuws bracht dinsdag aan het licht dat duizenden cv-ketels van het merk Nefit gevaarlijk zijn omdat brand kan ontstaan en er risico is van koolmonoxi­devergifti­ging. Het euvel zit volgens RTL in de warmtewiss­elaar van de ketel, die door de hitte kan vervormen en zeer heet rookgas kan lekken. In Nederland zijn ruim 128.000 betrokken toestellen verkocht. In België werden gelijkaard­ige toestellen verkocht onder de merknaam Buderus. Volgens informatie van fabrikant Bosch gaat het om de Buderus GB162 en GB202 uit 2008 en 2009 met een vermogen van 15, 25 en 30 kW. Er zouden ongeveer 6.400 van die toestellen geplaatst zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium