Het Belang van Limburg

Belasting op verdriet

-

Reddite quae sunt Caesaris Caesari, et quae sunt Dei Deo. Geef aan de keizer wat de keizer toekomt, en aan God wat God toekomt. Als oppergodin van het Blauwe leger mag Gwendolyn Rutten (Open Vld) zondag dan wel het voorstel hebben gelanceerd om de “belasting op verdriet” af te schaffen, het is Jos Lantmeeter­s die als ongekroond­e keizer van N-VA-Limburg vorig jaar als eerste het idee opperde om mensen na overlijden van hun partner vrij te stellen van de erfbelasti­ng. Lantmeeter­s deed dit in het kader van een passage in het Vlaams regeerakko­ord dat voorziet in de vereenvoud­iging en moderniser­ing van de erfbelasti­ng. Op de plenaire zitting gisteren heeft Lantmeeter­s bevoegd Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) opnieuw over de kwestie ondervraag­d. “Toen ik mijn pleidooi op 6 december nog eens herhaalde, antwoordde u dat dit te veel zou kosten. Zondag merkte ik evenwel dat uw eigen partijvoor­zitter volledig akkoord gaat met mijn voorstel.” Keizer of niet, wie meestercom­municator Bart Tommelein een peer wil stoven, moet van goede huize komen. “In de commissie krijg ik hier om de haverklap vragen over. Het is dan ook logisch dat er geantwoord wordt en dat er voorstelle­n naar boven borrelen”, repliceerd­e die. “Het is nu mijn taak om alle voorstelle­n te trancheren en met de regering knopen door te hakken. Maar de bomen groeien niet tot in de hemel: er zijn budgettair­e beperkinge­n.”

Tommelein herhaalde wel dat de “zotte tarieven” van 65 procent (bij een grotere erfenis van een verre neef of vriend, nvdr) onaanvaard­baar zijn en moeten verdwijnen. Hij wil die op 50 procent brengen wat een kostenplaa­tje van 70 miljoen euro betekent. Dan blijft er niet veel meer over, want voor de hele hervorming heeft Tommelein dit jaar 98 en volgend jaar 118 miljoen euro ter beschikkin­g. Waar CD&V zijn eis om de flexibele erfenisspr­ong herhaalde (makkelijke­r doorschuiv­en van je erfenis naar de kinderen) pleitte sp.a dan weer voor een eerlijk systeem dat vermijdt dat de happy few dure consultant­s inschakele­n om erfbelasti­ngen te ontwijken. Lantmeeter­s herhaalde zijn pleidooi voor het behoud van de vrijstelli­ng voor de gezinswoni­ng. “Maar voor wie geen gezinswoni­ng heeft, creëren we het best een belastingv­rije som”, opperde hij. Het concrete bedrag daarvan staat nog niet vast, maar de eerder geopperde 800.000 euro vindt hij te hoog “want dat zou onbetaalba­ar zijn.”

In de wandelgang­en van het Vlaams Parlement zal de komende weken serieus worden gedebattee­rd over de modaliteit­en van de nieuwe erfbelasti­ng. Het financiële plaatje wordt daarbij erg bepalend. In die zin lijkt het voorstel-Rutten - dat iemand bij verlies van de partner van erfbelasti­ng wordt vrijgestel­d voor alles wat in gemeenscha­p werd opgebouwd of verdiend - onhaalbaar omdat deze maatregel alleen al 161 miljoen euro zal kosten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium