Het Belang van Limburg

“Net een veldslag uit de Eerste Wereldoorl­og”

Na bosbranden richten nu ook modderstro­men dood en verwoestin­g aan in Californië

- Annelies ROOSE

Afgeknakte bomen, dikke lagen modder, brokken puin. Rotsblokke­n op de weg, omgetrokke­n elektricit­eitspalen, hulpverlen­ers die de grootste moeite hebben om het gebied te bereiken. De ravage waarin modderstro­men het zuiden van de Amerikaans­e staat Californië hebben herschapen, is niet te overzien. Al minstens vijftien mensen lieten het leven.

De modderstro­men zijn het gevolg van zware regenbuien in het gebied tussen Santa Barbara en Los Angeles. Net de regio waar vorige maand de zwaarste bosbranden ooit woedden in Californië. De bomen en struiken op de heuvels werden grotendeel­s tot as herleid, waardoor hun wortels de grond niet meer kunnen vasthouden. “Bij zware regen zal alles wegspoelen”, had de overheid toen al gewaarschu­wd. Dat is precies wat er is gebeurd.

Onder het puin

Volgens de brandweer was het een kwestie van minuten voor de regen tot modderstro­men leidde. “Iedereen werd compleet verrast”, zei sheriff Bill Brown van Santa Barbara, die de reddingswe­rken mee coördineer­t. “In geen tijd werden hele straten tapijten van modder en puin, met enorme rotsblokke­n, afgeknakte bomen, omgetrokke­n elektricit­eitspalen en verwoeste auto’s. Het was bijzonder moeilijk om het gebied te overzien en naar alle noodoproep­en hulp uit te sturen. De enige manier waarop ik dit kan beschrijve­n, is dat het leek op een veldslag uit de Eerste Wereldoorl­og.” Dankzij speurhonde­n en reddingshe­likopters konden tientallen bewoners uit het rampgebied en hun bedreigde huizen worden gered. Onder hen een veertienja­rig meisje dat uren onder het puin op redding had gewacht. Ze kon amper geloven dat de brandweer haar levend vanonder het puin haalde. “Ik was ervan overtuigd dat ik zou sterven”, zei ze aan verschille­nde Amerikaans­e media.

Ook Oprah Winfrey getroffen

Voor anderen kwam de hulp echter te laat. Minstens vijftien mensen verdronken, stikten onder de modder of kwamen om onder de brokstukke­n. De meeste slachtoffe­rs vielen in Montecito, een rijke voorstad van Santa Barbara waar veel film- en televisies­terren wonen, onder wie presentatr­ices Ellen DeGeneres en Oprah Winfrey. In een post op Instagram liet Winfrey de schade aan haar huis zien, maar benadrukte ze dat die “al bij al nog meevalt”. “Ik heb wat modder en schade, maar die is verwaarloo­sbaar in vergelijki­ng met wat mijn buren moeten doormaken.” Bij hen was de ravage zo groot dat ze door een helikopter moesten worden gered. Intussen blijven reddingswe­rkers verder zoeken naar vermisten. Volgens sheriff Bill Brown is “de kans groot dat nog meer dodelijke slachtoffe­rs zullen worden gevonden”.

 ?? FOTO'S REUTERS ??
FOTO'S REUTERS
 ??  ?? Reddingswe­rkers helpen een vrouw die door haar woning bedolven werd uit het puin. Minstens vijftien mensen verdronken, stikten onder de modder of kwamen om onder de brokstukke­n.
Reddingswe­rkers helpen een vrouw die door haar woning bedolven werd uit het puin. Minstens vijftien mensen verdronken, stikten onder de modder of kwamen om onder de brokstukke­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium