Het Belang van Limburg

Grensgeval

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Het is weer van dat. Amazon wil net over de grens een magazijn bouwen om ons van pakjes te voorzien. Het nieuwe pakhuis, dat werk zal verschaffe­n aan 1.000 mensen, maar op piekmoment­en zelfs nog veel meer medewerker­s in dienst zal hebben, komt op een terrein in Mönchengla­dbach. Het stadsbestu­ur ziet de nieuwe werkgever graag komen en heeft al een bouwvergun­ning afgeleverd. In Duitsland kan zoiets relatief snel. In ons land, daarentege­n…

Ik herinner me nog dat Umicore graag een fabriek voor autobatter­ijen wilde bouwen. Het had daarvoor al de nodige ruimte: het terrein van Umicore in Olen. De vergunning­en zouden echter veel te lang op zich laten wachten en dus bouwde Umicore die fabriek uiteindeli­jk in Zuid-Korea. De fabriek was een groot succes en er volgden nog heel wat investerin­gen van Umicore in dat land. Het onderzoeks­team is ook al meeverhuis­d naar Zuid-Korea. België was de eerste keuze en zelfs de hoge loonkost was niet eens een probleem voor Umicore. Maar als het niet eens lukt om op je eigen terrein uit te breiden, dan ga je al eens over de grens kijken. Verdorie, toch. Wat wil Europa nu? Dat we hier meer inzetten op de technologi­e van elektrisch­e wagens! Umicore was de politici voor. Maar niemand wilde luisteren.

Nu speelt hetzelfde drama zich af in e-commerce. Ik las deze week nog dat een (sp.a)-politicus zich afvroeg of we echt zoveel online moeten bestellen. Open je ogen. Mensen hebben keuze en als ze de voordelen willen genieten van e-commerce - welke dat ook zijn - dan zou ons dat minstens moeten doen nadenken over hoe we daarop kunnen inspelen. De overheid heeft nagelaten dat te doen. Die is zo druk bezig met kibbelen en gemeentera­adsverkiez­ingen dat ze nalaat een plan op te stellen voor de economie van de toekomst. Amazon is niet de enige die de bevoorradi­ng doet vanuit een vestiging net over de grens. Bol.com en Coolblue doen hetzelfde. Als het maar niet in België is! Triest, toch?

Hadden we niet beter moeten luisteren naar Fernand Huts van Katoen Natie toen hij waarschuwd­e dat ons land de trein van e-commerce zou missen? Het is nog niet te laat. Huts is met zijn bedrijf nog altijd actief in ons land, net als Kuehne + Nagel, Nike en vele andere, vaak buitenland­se bedrijven die wel nog de moeite doen om te investeren in ons land. Laten we ze met respect behandelen, niet door plat op de buik te gaan met allerlei belastingv­oordelen, maar wel door ze te garanderen dat, als ze willen investeren in ons land, we alle moeite zullen doen om hun aanvraag zo snel mogelijk te behandelen.

Amazon is niet de enige die de bevoorradi­ng doet vanuit een vestiging net over de grens. Bol.com en Coolblue doen hetzelfde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium