Het Belang van Limburg

Bedrijven zeer zuinig met ontslag

-

Het voorbije jaar kondigden opvallend minder bedrijven een collectief ontslag aan: ‘slechts’ 62 ondernemin­gen voor 3.829 banen. Dat is het laagste aantal sinds 2009, het begin van de telling, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsd­ienst Werk.

In 2017 kondigden 62 ondernemin­gen hun intentie aan om een collectief ontslag door te voeren. “Dat zijn er opvallend weinig. Normaal draait dat rond de honderd”, zo valt te horen bij de FOD Werk. Meer zelfs: vijf bedrijven trokken in die periode hun plannen in om collectief mensen de laan uit te sturen. “Normaal is dat jaarlijks hooguit één bedrijf ”. Het drukste jaar voor collectiev­e ontslagen was 2013, toen meer dan 130 intenties werden aangekondi­gd.

In totaal kwamen door de plannen vorig jaar 3.829 banen op de helling te staan, het laagste cijfer sinds 2009. Toen begon de FOD Werk cijfers bij te houden. Ter vergelijki­ng: in 2016 werden meer dan 12.000 mensen bedreigd met collectief ontslag, onder meer als gevolg van de grote herstructu­reringen bij ING en Caterpilla­r. Het dieptepunt lag in 2012, toen meer dan 16.000 banen werden bedreigd.

Meest getroffen sectoren blijken de metaalverw­erking (Bombardier), de distributi­e (Blokker, Casa en C&A) en de agro-voeding (Struik Foods).

 ?? NEUV!ILLE
FOTO MICHEL ?? Onder meer bij Bombardier vielen veel ontslagen.
NEUV!ILLE FOTO MICHEL Onder meer bij Bombardier vielen veel ontslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium