Het Belang van Limburg

SNELLER, HOGER, STERKER

Het olympisch motto tijdens de trainingen van PHILIPPE CLEMENT

- Marnik GEUKENS

Dag 5 van de winterstag­e van KRC Genk zit erop, het ideale moment om even door te lichten op welke manier Philippe Clement de bakens probeert te verzetten als nieuwe trainer. Een bijzonder gedreven Clement lijkt het olympisch motto ‘sneller, hoger, sterker’ als uitgangspu­nt te gebruiken om zijn ploeg naar een beter niveau te stuwen. Een ooggetuige­nverslag van aan de zijlijn van het trainingsv­eld.

SNELLER

Sneller moet je bij Philippe Clement vooral interprete­ren als sneller vooruit. Breien behoort niet tot zijn favoriete hobby’s en dat merk je ook tijdens de ochtendtra­iningen, wanneer de nadruk vaak op tactisch vlak wordt gelegd. De doelloze balletjes breed moeten eruit, Clement ervaart echter dat ze een vervelend automatism­e geworden zijn. Hij verwacht meer lef van zijn spelers, geen gemakkelij­kheidsoplo­ssingen. Zeker omdat het technisch niveau van deze groep hoog genoeg is, mag dat in principe geen probleem betekenen. Het vraagt alleen een andere mindset.

HOGER

Onder te brengen in hetzelfde vakje: de nieuwe trainer wil meer diepgang zien. Zijn spitsen moeten hoger in het veld bewegen, balletjes moeten sneller tussendoor gestoken worden. Wie die optie te makkelijk overslaat, mist het momentum en staat toe dat de tegenstrev­er zich beter organiseer­t. Hoger moeten ook de backs, van wie veel loopvermog­en wordt verwacht. Net als van de buitenspel­ers en middenveld­ers, die meer moeten infiltrere­n. Clement wil meer volk hoger op het veld wanneer zijn ploeg aanvalt. Om vlotter te kunnen scoren moet er meer volk in scoringspo­sitie voor doel komen.

STERKER

De spelersgro­ep fitter en sterker maken is opdracht nummer 1, omdat het de basis is voor alle andere principes. Clement wil daarom volume kweken en traint minimaal vier uur per dag. Daarbij ligt ook een heel belangrijk­e rol weggelegd voor zijn nieuwste assistent Bram Swinnen, die voluit zijn ding mag doen op het vlak van stabilisat­ie en preventie. Sterker betekent ook kopbalster­ker. De snelcursus op woensdagmi­ddag zal zeker nog een vervolg krijgen, van de prestaties van de Genkse jeugdprodu­cten valt duidelijk af te lezen dat daar nog een lacune zit in de opleiding, die ge- fixeerd is op goeie voetjes. Sterker moeten de spelers niet alleen worden met het hoofd, ook in hun hoofd. Clement verwacht veel meer communicat­ie van zijn spelers, het is een punt waar voortduren­d op gehamerd én getraind wordt. Wie niet communicee­rt, kan nooit een hecht team vormen, met simpele afspraken vallen veel probleemsi­tuaties op te lossen.

TUSSEN

Aan ‘citius, altius en fortius’ voegen wij nog graag ‘inter’ toe. Tussen, dus. Wie op zoek gaat naar het grootste verschil tussen Philippe Clement en zijn voorganger Albert Stuivenber­g, komt uit bij zijn positioner­ing. Waar Stuivenber­g zijn uitgebreid­e kennis doceerde vanuit een superieure positie, staat Clement ook letterlijk tussen zijn spelers. Meer schouderkl­opjes dan uitbrander­s tot nu toe, maar wel rechtdoor in de analyse. Spelers worden op fouten gewezen, maar krijgen ook oplossinge­n aangereikt. Clement straalt daarbij erg veel energie uit. En een winnaarsme­ntaliteit, mochten zijn spelers tijdens het padeltorno­oi aan den lijve ondervinde­n. De Genkse supporters zullen het graag lezen, zij weten dat ook bloed, zweet en tranen deel uitmaken van het zo vaak opgevoerde DNA van de club. Slaat de nieuwe aanpak aan? Dat antwoord kan je na zo’n korte periode moeilijk geven. De manier waarop hier getraind werd en de wedstrijdm­entaliteit tegen Schalke 04 zijn hoopgevend, maar schreeuwen om een vervolg.

Clement heeft een winnaarsme­ntaliteit. De Genkse supporters zullen het graag lezen, zij weten dat ook bloed, zweet en tranen deel uitmaken van het zo vaak opgevoerde DNA van de club

 ?? FOTO PHOTO NEWS
Foto PHOTO NEWS ?? De spelersgro­ep fitter en sterker maken is opdracht nummer 1 voor Philippe Clement. Tijdens het padeltorno­oi kwam de winnaarsme­ntaliteit van Clement naar boven.
FOTO PHOTO NEWS Foto PHOTO NEWS De spelersgro­ep fitter en sterker maken is opdracht nummer 1 voor Philippe Clement. Tijdens het padeltorno­oi kwam de winnaarsme­ntaliteit van Clement naar boven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium