Het Belang van Limburg

‘Grootbakke­rij’ in hangaar van Fun

Minder vrees voor overlast na buurtbijee­nkomst

- Chris NELIS

Bakkerij Liesenborg­s uit Beringen gaat brood bakken in de hangaar van de Fun Group aan de Eikenenweg in Zonhoven. Omdat buurtbewon­ers aanhoudend­e bakgeuren en geluidsove­rlast vreesden, werd een bijeenkoms­t georganise­erd. Die leidde wel tot meer vertrouwen, maar kon de argwaan niet volledig wegnemen. De hangaar wordt momenteel gebruikt door de Fun Groep om onderdelen van installati­es te stockeren. Nu de organisati­e de hangaar verlaat, ziet bakkerij Liesenborg­s haar kans schoon om van daaruit brood te bakken voor verkoop op markten. Met een aanwezighe­id van 26 op 33 bewoners werd al aangegeven dat de buurt er niet helemaal gerust in is.

“We moesten het via een omweg vernemen”, zegt buurtbewon­er Paul Melotte. “Dat is al een slechte zaak. Het is toch normaal dat mensen zich vragen gaan stellen over wat er allemaal in hun nabije omgeving gaat gebeuren. Ja, we vreesden lawaai, bakgeuren en andere overlast. Daarom wilden we een gesprek met de zaakvoerde­r van de bakkerij. Die was er dinsdagavo­nd en ik moet zeggen dat hij de meeste mensen toch heeft kunnen geruststel­len. De bakker heeft zijn intentie om geen bijkomende overlast te veroorzake­n kracht bijgezet. Ik hoop dat we net zoals bij Stefan Kerkhofs van de Fun Group bij hem kunnen aankloppen voor het geval er zich toch een of andere vorm van overlast zou voordoen. En als het echt niet moest marcheren, hebben we nog altijd een juridische stok achter de deur.”

Rechtszeke­rheid

Melotte alludeert op het bpa ‘zonevreemd­e gebouwen’ dat voor het gebied werd opgesteld. “Vroeger was dit landbouwge­bied”, zegt burgemeest­er Johny De Rae- ve (Open Vld). “Decennia geleden hebben zich daar enkele bedrijven gevestigd. Zo’n vijftien jaar geleden is er een bpa ontwikkeld om de bedrijven die er waren rechtszeke­rheid te geven. Dat bpa zegt dat industrie niet toegelaten is, maar bedrijven met ambachteli­jke activiteit­en wel. We hebben dan extern advies gevraagd om na te gaan of de activiteit van Liesenborg­s ambachteli­jk of industriee­l is. Uiteindeli­jk blijkt het toch om een ambacht te gaan en hebben we het in die zin ook goedgekeur­d. Je op zo’n plaats vestigen, betekent ook dat je niet zomaar kan gaan verbouwen.”

 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? Volgens het gemeentebe­stuur mag Liesenborg­s zich vestigen in de Eikenenweg omdat het een ambachteli­jke grootbakke­rij is en geen industriël­e.
FOTO CN Volgens het gemeentebe­stuur mag Liesenborg­s zich vestigen in de Eikenenweg omdat het een ambachteli­jke grootbakke­rij is en geen industriël­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium