Het Belang van Limburg

“Moet de verwarming wel overal aan?”

Architecte­n UHasselt onderzoeke­n (onnodige) verwarming eengezinsw­oningen

- Caroline VANDENREYT

In welke kamers van het huis lopen we het meest rond, waar voelen we ons het best en waar moeten we eigenlijk de verwarming niet meer helemaal opendraaie­n? Dat onderzoeke­n Nick Van Loy en Ann Bosserez van Universite­it Hasselt. Koppels uit een Hasseltse eengezinsw­oning, waarvan de kinderen het huis uit zijn, kunnen zich vrijwillig melden als kandidaten. De bedoeling: systemen zoeken om energie te besparen en niet overal in huis de verwarming te laten branden. “We gaan eigenlijk kijken hoe mensen door het huis bewegen en koppelen dat aan hun energiegeb­ruik. Welke kamers benutten ze, in welk seizoen en wat is de temperatuu­r in die ruimte?”, beschrijft doctoraats­onderzoeke­r Nick van Loy (25) van de faculteit architectu­ur en kunst van Universite­it Hasselt.

Met andere woorden: ze gaan onderzoeke­n in welke hoeken van welke kamers u zich ophoudt en of het dan wel echt nodig is om overal in huis de klimaatreg­eling (lees: thermostaa­t) op dezelfde temperatuu­r te houden. “We beginnen met een uitgebreid interview van de bewoners, bekijken het huis, vragen een fotodagboe­k bij te houden en laten hen dan een week lang met een trackingsy­steem rondlopen om te zien waar ze exact zitten, hoe ze ramen en deuren gebruiken...” De bedoeling? “Veel huizen zijn op dit moment ‘geklimatis­eerd’. Sommige ruimtes worden wellicht niet of veel minder gebruikt en zelfs binnen bepaalde kamers kan het dat we alleen maar een deel benutten. Wij willen testen of het volledig verwarmen van ruimtes wel nodig is.”

Leeg nest

Op basis van de resultaten willen de onderzoeke­rs dan gaan zoeken naar alternatie­ve manieren van het verwarmen van het huis. Voor het onderzoek is gekozen voor een week in de winter – de gezinnen worden getest tussen januari en maart – omdat we dan de verwarming systematis­ch aanzetten. “We mikken in eerste instantie op een tiental gezinnen in Hasselt: bewoners – koppels of singles – van halfopen eengezinsw­oningen waarvan de kinderen het huis uit zijn, want dan staan normaal een aantal kamers leeg. Het moet ook gaan om huizen van vóór 1990, omdat die meestal nog niet helemaal geïsoleerd en dus niet echt energiezui­nig zijn. Nu worden die vaak helemaal ingepakt als mensen ze willen isoleren, maar met ons onderzoek gaan we dus zoeken naar alternatie­ven.”

XKandidate­n kunnen zich inschrijve­n via: www.uhasselt.be/woonanalys­e

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Op basis van ons onderzoek willen we kijken of het volledig verwarmen van alle kamers wel nodig is”, zeggen Nick Van Loy en Ann Bosserez.
FOTO DICK DEMEY Op basis van ons onderzoek willen we kijken of het volledig verwarmen van alle kamers wel nodig is”, zeggen Nick Van Loy en Ann Bosserez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium