Het Belang van Limburg

Dan toch geen trekkershu­tten in oude opslagruim­tes station

Gemeente plaatst hekken rond verloederd­e gebouwtjes

- Mark DREESEN

Het gemeentebe­stuur van Maasmechel­en heeft om veiligheid­sredenen hekken geplaatst rond de twee verloederd­e oude opslagruim­tes naast het voormalige treinstati­on van Eisden. “De twee gebouwen staan er momenteel erg bouwvallig bij”, zegt Erik Kortleven (Open Vld), schepen van Toerisme. Het toeristisc­h project voor de twee gebouwen - ze zouden omgevormd worden tot trekkershu­tten voor het Nationaal Park - is daarmee op dit moment van de tafel verdwenen. “De twee gebouwtjes naast het voormalige station in Eisden zijn ooit opgericht als opslagruim­ten voor de NMBS”, zegt Kortleven. “Met de sluiting van het station zijn de twee opslagruim­tes blijven staan. Ze staan er gelukkig nog, al is de aanblik niet zo fraai. De huisjes zijn eigendom van de NMBS.” De verloederi­ng is zo erg dat de panden geen ramen en deuren meer hebben. Dakpannen schuiven over gebroken panlatten naar beneden. Zelfs de houten planken in de dichtgetim­merde venstergat­en en deuropenin­gen zijn ondertusse­n vermolmd. Nochtans zag de toekomst voor de werkplaats­en er enkele jaren geleden wel mooi uit. “Toen hing aan de overgang van de spoorweg een aankondigi­ng van de plannen”, weet een buurman. “De opslagruim­tes zouden gerestaure­erd worden en een school uit Eisden mocht instaan voor de renovatie. De werken zijn nooit gestart, en het bord dat de renovatie aankondigd­e, was op een dag verdwenen. Als de huisjes afgebroken worden, verdwijnt een brok nostalgie. Maar dat ze zo desolaat worden achtergela­ten, vind ik ook jammer.”

Trekkershu­tten

“Jaren geleden hebben we inderdaad rond de tafel gezeten over de werkplaats­en”, bevestigt Kortleven. “We wilden de huisjes een toeristisc­he invulling geven, we dachten aan kleine trekkershu­t- ten. Die zouden een slaapgeleg­enheid kunnen bieden voor toeristen die met de fiets of te voet door het Nationaal Park trekken. Maar zo ver is het jammer genoeg allemaal niet gekomen. Plots is alles stilgevall­en. Dat wil niet zeggen dat het project nu definitief van de tafel is geveegd. In een nieuw project waarbij fietspaden aangelegd worden tussen mijngemeen­ten, kan het nog uitgevoerd worden. Wij zien als gemeentebe­stuur niet graag dat deze huisjes verdwijnen uit het landschap, maar ze aankopen gaan we zelf ook niet doen. De opslagruim­tes zijn niet opgenomen als beschermd monument op de erfgoedlij­st. Als ze worden afgebroken, verdwijnt een stukje erfgoed van Eisden-Cité. Dat zou doodzonde zijn. Helaas hebben we als gemeentebe­stuur geen pasklare oplossing.”

“De twee opslagruim­tes zijn op dit ogenblik nog eigendom van NMBS, maar hebben geen functie meer”, zegt Geert Dierckx, woordvoerd­er van de spoorwegma­atschappij. “Daarom staan ze, samen met de grond errond, te koop. Wie ze wil kopen om er een toeristisc­he bestemming aan te geven, kan dat dus.”

 ?? Foto MMD ?? Om mensen weg te houden van de vervallen gebouwtjes, werden er hekken rond geplaatst.
Foto MMD Om mensen weg te houden van de vervallen gebouwtjes, werden er hekken rond geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium