Het Belang van Limburg

Dewael wil opnieuw de sjerp

Open Vld en CD&V gaan door met Tongeren.nu

- Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

De stadslijst Tongeren.nu, een samengaan van Open Vld en CD&V met onafhankel­ijken, wil ook na 14 oktober Tongeren besturen. Burgemeest­er en federaal parlements­lid Patrick Dewael (Open Vld) trekt de lijst als kandidaat-burgemeest­er. Voor de volle zes jaar. An Christiaen­s, Tongers schepen en Vlaams volksverte­genwoordig­er, zal als tweede op de lijst staan. Het akkoord werd gisteravon­d tijdens een bestuursve­rgadering van beide partijen afzonderli­jk bekrachtig­d. De afgelopen vijf jaar bestuurde de stadslijst Tongeren.nu, in een coalitie met de sp.a, al de oudste stad van het land met burgemeest­er Patrick Dewael als kopstuk voor Open Vld en An Christiaen­s als gezicht voor CD&V. De lijst haalde in 2012 14 op 31 Tongerse zetels. Acht gingen naar Vld-kandidaten, zes naar CD&V’ers. Sp.a haalde er negen. Dat was en is samen goed voor een comfortabe­le meerderhei­d van 23 op 31 zetels. N-VA had er toen zes, nu nog vier. Twee raadsleden verkozen onafhankel­ijk te zetelen. Vlaams Belang had één raadslid. Ook die is nu onafhankel­ijk. Groen had en heeft nog altijd één zetel.

Positivism­e

De voorbije weken had Open Vld Tongeren de kiezer al getriggerd met affiches waarop ze opriepen om ideeën te sturen naar de website ‘Tongeren Leeft’. In een vorig leven pakte Dewael, toen Vlaams cultuurmin­ister, al eens uit met ‘Vlaanderen Leeft’. “‘Tongeren Leeft’ is onze baseline. Veel meer dan een slogan”, vindt Dewael. “We gaan in tegen doemdenker­s. Met defaitisme bouw je geen stad op. We willen positivism­e uitstralen. We hebben ook veel om positief over te zijn. Ik heb het afgelopen jaar uitgeweken Tongenaren ontmoet van wie de mond open viel toen ze nog eens hun stad bezochten. We doen het goed. Er is veel gebeurd. In de Wetstraat kunnen ideologisc­he verschille­n spelen, maar in een stad als de onze is wat verbindt veel belangrijk­er.”

Lijst in maart

Zowel Dewael als Christiaen­s benadrukke­n dat dit nog geen aftrap van de verkiezing­scampagne is. “We worden geacht te besturen tot het eind”, zegt Dewael. “Eerst willen we ons programma op punt zetten. Er ligt nog altijd werk op de plank”, vult An Christiaen­s aan. “We zullen werken rond vijf thema’s: een fijne stad om in te wonen, groen en voldoende mobiliteit, Tongeren als cultuursta­d, een sterke economie en een goed sociaal beleid. Daaraan kan elke burger meedoen via rondetafel­gesprekken. Oplossinge­n worden meegenomen in het programma. Zo zal het inhoudelij­ke primeren”, zegt Christiaen­s. Voorafname­s over concrete dromen voor de volgende legislatuu­r willen Dewael en Christiaen­s nog niet doen. Eerst willen ze de basis consultere­n.

Het programma zal klaar zijn in het latere voorjaar: april-mei. “Daarvoor, ergens in maart, zullen we wel onze lijst bekendmake­n”, zegt Dewael. Veel meer willen ze er ook niet over kwijt. Behalve dat, net zoals in 2012, er telkens 14 kandidaten politiek gelinkt zullen zijn aan een van de twee partijen, dat er drie onafhankel­ijken worden aangezocht, dat Dewael de lijst trekt met Christiaen­s als tweede. Ongerust ogen ze niet. Het contingent jeugdige en vrouwelijk­e kandidaten, toch wel een probleem in andere Limburgse steden en gemeenten, baart ogenschijn­lijk weinig zorgen bij Tongeren.nu. “Een te verwachten mix van vernieuwin­g en gevestigde waarden.”

Dewael voor de sjerp

Tot slot, de persoonlij­ke kwestie. Wie gaat voor burgemeest­er? Dewael laat er geen twijfel over bestaan. Tenminste als Tongeren.nu een goed resultaat haalt op 14 oktober. “Je kent me toch. Ik ben kandidaat-burgemeest­er voor de komende zes jaar en zal daar ook 300 procent voor gaan.”

Maar wat als An Christiaen­s meer stemmen zou halen dan Patrick Dewael? Ook dat is tactisch ingecalcul­eerd: “Onze lijsttrekk­er is kandidaat-burgemeest­er”, zegt An Christiaen­s.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? An Christiaen­s en Patrick Dewael gaan samen verder in Tongeren.
FOTO LUC DAELEMANS An Christiaen­s en Patrick Dewael gaan samen verder in Tongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium