Het Belang van Limburg

Nieuwjaars­boodschap gouverneur Reynders: “Limburg wil niet eindigen als het groene park van Vlaanderen”

-

“Limburg wil niet alleen maar het groene park van Vlaanderen zijn, wij zijn veel meer dan dat.” Dat heeft gouverneur Herman Reynders gisteren gezegd in zijn nieuwjaars­toespraak voor de gestelde lichamen, de prominente Limburgers. Voor de provincie breekt dit jaar een nieuwe episode aan omdat zij de persoonsge­bonden bevoegdhed­en (welzijn, jeugd, sport en cultuur) verliest aan Vlaanderen of de gemeenten. Het Limburgse provincieb­estuur is volgens gouverneur Reynders echter slagvaardi­ger dan ooit en klaar om zijn nieuwe rol op te nemen. De deputatie en ambtenaren roept hij op zelfbewust te focussen op de nieuwe opdrachten. “Wees niet te braaf of te voorspelba­ar. Laat ons doen wat we vroeger deden: voorop lopen, nieuwe horizonten verkennen en durven te experiment­eren.”

Ook voor de Vlaamse beleidsmak­ers die bezig zijn met een nieuw ruimtelijk structuurp­lan heeft de Limburgse gouverneur een duidelijke boodschap. “Neem Limburg volwaardig op in uw economisch investerin­gs- en infrastruc­tureel beleid. Hier in Limburg ligt nog investerin­gsruimte. Hier kan je nog experiment­eren en in regelluwe zones proeftuine­n bouwen. Hier bloeit de kennisecon­omie en ligt een gigantisch­e euregional­e markt.” De gouverneur wil niet dat Limburg eindigt als het groene buitengebi­ed van Vlaanderen, als aanhangsel van het rijke en centraal gelegen stedelijk gebied.

Reynders had in zijn luik ‘mobiliteit’ tot slot opmerkelij­ke aandacht voor de ‘zachte weggebruik­er’. Voor hem is de fiets “hét vervoersmi­ddel bij uitstek dat zeker in ons beleid zijn plaats verdient. Laat ons daarom vanaf nu de fiets niet langer tegenover de auto plaatsen, maar er een ‘en-enverhaal’ van maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium