Het Belang van Limburg

Stad huldigt beeldenflu­isteraar

Lommelse Nicole Lafosse (64) is specialist­e in audiodescr­iptie voor beeldende kunsten

- Geert VAN BAELEN

Een blinde laten genieten van beeldende kunst: het lijkt een onmogelijk­e opdracht. Toch is dat wat de Lommelse Nicole Lafosse (64) het liefst doet: via audiodescr­iptie brengt ze kunstwerke­n met woorden tot leven. “Niet zo simpel”, zegt Lafosse. “Het heeft bijvoorbee­ld weinig zin om kleuren te beschrijve­n tegen iemand die nooit geel en groen gezien heeft.” Lafosse werd gisteren geëerd met de Pluim van Lommel, waarmee de stad verdienste­lijke inwoners huldigt. Audiodescr­iptie bij toneelstuk­ken of voetbalwed­strijden: het is een relatief bekend gegeven. Maar dat de techniek ook wordt toegepast om blinden en slechtzien­den te laten genieten van beeldende kunst, is minder geweten. “Zo iemand noemen ze beeldenflu­isteraar, een mooi woord”, lacht Lafosse. De Lommelse begon tien jaar geleden met audiodescr­iptie. “Toen kreeg mijn dochter op 25-jarige leeftijd een hersenbloe­ding en belandde ze in een rolstoel. Samen met mijn man Evert-Jan ben ik me toen beginnen inzetten voor de integratie van mensen met een beperking, onder meer via Inter Vlaanderen. Mijn man begeleidde mensen met een beperking op festivals en evenemente­n. Ik ging mee, en het viel

Nicole LAFOSSE me dan op dat blinden en slechtzien­den toch een belangrijk deel van de beleving moeten missen. Ik beseft dat ik hen daarbij kon helpen.”

En dus ging Lafosse les volgen, aan de Artesis hogeschool in Antwepren. “Daar kon ik mijn techniek verfijnen”, vertelt ze zelf. “Mijn verleden als leerkracht was wel een troef. Destijds gaf ik het liefst les aan leerlingen die het wat moeilijker hadden, omdat ze me dwongen te zoeken naar heldere formulerin­gen. En dat komt nu wel van pas.”

Ook in eigen stad gaat de Lommelse beeldenflu­isteraar aan de slag. Al drie jaar leidt ze mensen met een visuele beperking rond tijdens Beeldig Lommel, het jaarlijkse festival met levende standbeeld­en en straatthea­ter. “Geen ander festival met levende beelden heeft een beeldenflu­isteraar. De internatio­nale artiesten kijken altijd verwonderd op en reageren enthousias­t.”

Vurig rood

Maar hoe verloopt zo’n fluisterse­ssie dan precies? “Ik begin telkens met een beschrijvi­ng van de locatie, en vervolgens overloop ik de act tot in detail. Ik bereid me natuurlijk voor en zoek achtergron­dinformati­e op. Zo beschrijf ik de kleding, de gebruikte stoffen. Het helpt natuurlijk wel dat de mensen ook even mogen voelen aan het werk.”

Toch is beeldenflu­isteren niet altijd even voor de hand liggend. “Aan iemand die blind geboren is, heeft het weinig zin om kleuren te benoemen. Bij rood kan een blinde zich niets voorstelle­n. Dus dan spreek ik over ‘vurig’, wat wel associatie­s oproept.”

Coldplay

Lafosse verzorgt ook de audiodescr­iptie bij toneelstuk­ken of optredens. “Vorig jaar heb ik twee blinden begeleid tijdens het concert van Coldplay in Brussel. Ik vertelde hoe de show in het Koning Boudewijns­tadion eruit zag. Toen er plots applaus losbrak, lichtte ik toe wat er aan de hand was op het podium. Of ik verteld over de kleren die zanger Chris Martin aanhad, of hoe het decor eruitzag.”

Lafosse hoopt dat ze ooit beeldenflu­isteraar kan zijn voor de glascollec­tie in het Lommelse Glazen Huis. “Die kostelijke kunstwerke­n betasten zal niet mogen, maar misschien kunnen kleine replica’s in plastic gemaakt worden”, besluit ze.

Aan iemand die blind geboren is, heeft het weinig zin om kleuren te benoemen. Bij rood kan een blinde zich niets voorstelle­n, maar bij ‘vurig’ wel

De buurtbewon­ers van de wijk Kersenweid­e in Smeermaas hebben het gehad met bouwafval en -materialen in hun voortuin. Dat ligt er al ruim een maand onaangeroe­rd bij, nadat de renovatiew­erken aan hun sociale woningen stilvielen. Opdrachtge­ver Maaslands Huis voert de druk bij de hoofdaanne­mer op om de orde op de werf te herstellen. Sinds begin 2016 laat Maaslands Huis de wijk uit de jaren 70 grondig renoveren. 86 woningen worden beter geïsoleerd en brandveili­ger gemaakt. De huurwoning­en krijgen een nieuw dak, nieuwe garagepoor­ten en ruiten met dubbele beglazing. Daarover heeft bewoner Hendrik Stevens alleen maar lof. Hij is echter niet te spreken over de rommel en het isolatiema­teriaal dat de bouwvakker­s in de tweede helft van december hebben achtergela­ten, en dat nu nog steeds de voortuintj­es ontsiert. “Bij mijn buurvrouw ligt houtafval voor de garagepoor­t, onze gazonnetje­s zijn stuk gereden en sierstruik­en en heggen zijn vernield”, foetert Stevens. “Op mijn balkon ligt afval, een afdekzeil op het dak flappert al wekenlang tegen mijn raam en bij de buren staan de pakken isolatiema­teriaal onbeheerd op het gazon. Een deel van dat materiaal is beschadigd.”

Storm

Directeur Johan Vandekerck­hove van de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Maaslands Huis toont begrip voor de grieven van de bewoners van de wijk Kersenweid­e. “Wij zullen de hoofdaanne­mer dringend verzoeken de orde en de netheid op de werf te herstellen”, zegt de directeur. “Elke renovatie brengt hinder met zich mee, maar de hoofdaanne­mer moet er wel voor zorgen dat die hinder beperkt blijft. Op regenweer of storm heeft echter niemand vat, waardoor de renovatiew­erken vertraging hebben opgelopen. Ook het tekort aan isolatiema­teriaal speelde ons parten.” Voor de renovatiew­erken was oorspronke­lijk een uitvoering­stermijn van 555 kalenderda­gen voorzien. De renovatie moest dus al zijn afgerond, maar door externe factoren is de termijn ervan verlengd. “Een einddatum valt nu nog moeilijk precies te bepalen.” “De bewoners van de drie woningen die nu in de stellingen staan hebben natuurlijk de pech dat het bouwverlof de werken een poos hebben stilgelegd”, zegt ook werfleider Ronny Lieben. “Zij hebben daardoor de overlast langer moeten ondergaan.”

 ?? FOTO GVB ?? De Lommelse Nicole Lafosse leidt al drie jaar blinden en slechtzien­den rond op Beeldig Lommel.
FOTO GVB De Lommelse Nicole Lafosse leidt al drie jaar blinden en slechtzien­den rond op Beeldig Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium