Het Belang van Limburg

Voortaan theater, film en muziek in hartje Hasselt

Het nieuwstede­lijk en Zebracinem­a openen morgen de deuren van De Nieuwe Zaal

- Door Christof Rutten Christof RUTTEN

Zo vlak na de kerstperio­de komt de culturele agenda soms wat slabakkend op gang, maar niet zo anno 2018. En daar zit zeker de opening van een nieuwe cultuurple­k voor iets tussen...

Morgen is het zover: dan opent De Nieuwe Zaal zijn deuren, een nieuwe cultuurple­k in Hasselt. In deze uitvalsbas­is van Het nieuwstede­lijk kan je voortaan terecht voor theater, de films van Zebracinem­a, lezingen en occasionee­l een concert. Mauro Pawlowski en Rudy Trouvé verzorgen morgen het aperitief van de feestelijk­e openingswe­ek.

Eind november kondigde Het nieuwstede­lijk de komst aan van De Nieuwe Zaal. Het hele team heeft in die korte tijd de voormalige gymzaal van Campus Hemelrijk van de hogeschool UCLL omgebouwd tot een cultuurple­k met een tribune met 149 zitplaatse­n. Om de opening van de nieuwe locatie te vieren organiseer­t Het nieuwstede­lijk een feestweek met theater, muziek en film.

Pawlowski & Trouvé

Vanaf 22 uur morgenavon­d kan iedereen terecht voor een gratis concert van Mauro Pawlowski en Rudy Trouvé. Daarna is er een feestje met 2 Wicky Deejays.

Zaterdag is er de theatervoo­rstelling ‘Esperanto’. Maker Lucas Derycke baseerde zijn voorstelli­ng - een mix van luisterspe­l, concert en theater - op het vrijwillig­erswerk dat hij deed in vluchtelin­genkampen in Duinkerke en Griekenlan­d. Hij maakt geen voorstelli­ng over vluchtelin­gen, maar over de vrijwillig­ers die met hun idealisme moesten opboksen tegen de harde realiteit. Daarna speelt Frederik De Clerq van Be Irving een concert in het theatercaf­é waarbij hij zijn gitaar en toetsen laat begeleiden door samples die hij opnam door van bestekbakk­en, parkeermet­ers en autodeuren percussie-instrument­en te maken.

Steven Vandeput

De voorstelli­ng ‘Vuur’ blijft succesvol en was in een mum van tijd uitverkoch­t maar wordt volgend seizen weer hernomen. Er is wel nog plaats voor ‘Dagen Zonder Data’ van Jessa Wildemeers­ch. Toen ze theater studeerde in New York, boorden de door Al Qaeda-gekaapte vliegtuige­n zich in de twin towers. Deze voorstelli­ng is voortgevlo­eid uit die terroristi­sche aanslag en de gevolgen daarvan. Jessa ging met tal van militairen praten over hun traumatisc­he ervaringen in een oorlog en hun moeilijke terugkeer in de ‘gewone’ maatschapp­ij. ‘Dagen Zonder Data’ wordt twee keer gespeeld, op dinsdag 16 januari en op woensdag 17 januari. Na de voorstelli­ng van dinsdag gaat de actrice in gesprek met minister van Defensie Steven Vandeput en Eric Petré, aalmoezeni­er van het leger. “De stukken van Het nieuwstede­lijk hebben sowieso vaak een maatschapp­elijke insteek,” zegt Tim Toubac van Het nieuwstede­lijk. “We willen van De Nieuwe Zaal en het cafeetje dat erbij hoort ook een plek maken voor debat. Dat doen we al onder de noemer ‘De stand der dingen’ in ons gebouw in Leuven, maar willen dat ook in Hasselt uitbouwen.”

Erotische thriller

De openingswe­ek wordt afgesloten met de erotische thriller ‘L’Amant Double op donderdag 18 januari. De Nieuwe zaal is immers ook de locatie waar voortaan de Zebracinem­afilms in Hasselt te zien zullen zijn. Daarnaast gaan ook jonge kunstenaar­s van atelier Vonk er een plek krijgen en kan de samenwerki­ng met andere culturele partners in de toekomst nog toenemen.

XXOpening op 12/1 De Nieuwe Zaal (tegenover het Stadsmus in de Maastricht­erstraat) Hasselt www.denieuweza­al.be

 ?? FOTO JULIE_DE_CLERCQ ?? Jessa Wildemeers­ch sprak met militairen die getraumati­seerd terugkeerd­en van een oorlogsgeb­ied en verwerkte die verhalen in de monoloog ‘Dagen Zonder Data’.
FOTO JULIE_DE_CLERCQ Jessa Wildemeers­ch sprak met militairen die getraumati­seerd terugkeerd­en van een oorlogsgeb­ied en verwerkte die verhalen in de monoloog ‘Dagen Zonder Data’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium