Het Belang van Limburg

Vlaanderen doet bod op WK wielrennen in 2021

Kostprijs wordt op 17 tot 18,6 miljoen euro geschat

- Timmie VAN DIEPEN

Vlaanderen gaat zich officieel kandidaat stellen voor de organisati­e van het WK Wielrennen in 2021. De Vlaamse regering zet vandaag het licht op groen voor de voorbereid­ing van het bod. In september valt het verdict. Dan beslist de Internatio­nale Wielerunie UCI of, honderd jaar na het eerste wereldkamp­ioenschap wielrennen, de jubileumed­itie naar Vlaanderen komt.

Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische Wielerbond KBWB, droomde een half jaar geleden luidop van een nieuw WK in Vlaanderen en nu schaart ook de Vlaamse regering zich achter dat idee.

Op de ministerra­ad vandaag zal het licht op groen worden gezet voor de ondersteun­ing van de opmaak van het biddossier. Op de begroting van 2018 heeft de regering eerder al 3,5 miljoen euro voorzien voor de voorbereid­ing. Dat bedrag moet onder andere dienen voor de hosting rights fee van 5 tot 6 miljoen euro, die aan de UCI moet worden betaald in het kader van de bidprocedu­re. De deelnemend­e steden en gemeenten zullen de rest van de fee moeten financiere­n. Het uiteindeli­jke bod zal overigens niet ingediend worden door Vlaanderen zelf, maar wel door het lokale organisati­ecomité (vzw).

Economisch­e meerwaarde

Uit het haalbaarhe­idsonderzo­ek dat de Vlaamse regering liet uitvoeren, blijkt dat de totale kostprijs van het WK op een bedrag tussen de 17 en 18,6 miljoen euro wordt geschat.

De Noorse Wielerbond, die afgelopen jaar het WK organiseer­de in Bergen, maakte in december bekend dat er 5,5 miljoen euro verlies werd gemaakt, maar Vlaanderen moet niet meteen vrezen voor een financiële put. De economisch­e meerwaarde wordt op 30 miljoen euro geraamd, vooral door de positieve impact op de horeca en de verblijfss­ector.

Profileren

Vlaanderen wil zich met de organisati­e profileren als dé wieler- en fietsregio. Het WK is daarvoor de ideale gelegenhei­d, want het evenement wordt door tv-stations in 150 landen uitgezonde­n en trekt elk jaar zo’n 200 miljoen kijkers. Het is al sinds 2002 geleden dat het WK Wielrennen nog in ons land plaatsvond. Toen won Mario Cipollini de massaspurt op het Circuit van Zolder.

Parcours?

Over het mogelijke parcours van de verschille­nde wedstrijde­n is nog geen finale beslissing genomen. Dat maakt deel uit van het bidbook, dat in juni klaar moet zijn. Zeker is wel dat Antwerpen een centrale rol zal spelen en wellicht volgen er ook zijspronge­n richting Vlaamse Ardennen en de Vlaamse rand rond Brussel. De Vlaamse overheid geeft alvast de voorkeur aan één vaste aankomst voor alle deelevenem­enten, die dan wel vanuit verschille­nde locaties kunnen starten.

 ?? FOTO EPA ?? Het is al sinds 2002 geleden dat het WK Wielrennen nog in ons land plaatsvond. Toen won Mario Cipollini (foto) de massaspurt op het Circuit van Zolder.
FOTO EPA Het is al sinds 2002 geleden dat het WK Wielrennen nog in ons land plaatsvond. Toen won Mario Cipollini (foto) de massaspurt op het Circuit van Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium