Het Belang van Limburg

Perceptie

Met zijn harde uithaal naar de vaak polarisere­nde stijl van Theo Francken gaf Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael de oppositie een tweede keer het nakijken.

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE DE KERN Yves Lambrix

Het is weinig Belgische politici gegeven, maar staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is er opnieuw in geslaagd om de Amerikaans­e media te halen. Nadat de Washington Post hem eerder een “anti-immigratie hardliner” had genoemd, omschreef de Amerikaans­e krant The New York Times hem als “de Vlaamse Trump”. Waar Francken vorige keer in een Engelstali­ge tweet antwoordde dat hij kiest voor een duidelijk en kordaat migratiebe­leid, hield hij het gisteren op “Come again?”

We kunnen niet in zijn hoofd kijken, maar we durven wedden dat de staatssecr­etaris stiekem geniet van zoveel aandacht over de plas. Vergis u niet, het is niet dat de Amerikanen plots enorm geïnteress­eerd zijn in dit little landje of in Tweety Theo. Zoals alle grote buitenland­se kranten werkt ook de New York Times met correspond­enten in Brussel. Voor artikels over de Belgische politiek baseren die zich voornameli­jk op de Franstalig­e kranten. En in tegenstell­ing tot de Vlaamse media profileren die zich vaker en meer als anti-Francken. Hoe gerenommee­rd sommigen de New York Times ook noemen, het artikel gisteren is enkel gebaseerd op perceptie en oppervlakk­igheid. Afgezien van zijn Twittergeb­ruik lijkt Theo Francken in werkelijk niets op Donald Trump. Naast die perceptie plaveiden een opstoot van verkiezing­skoorts en partijpoli­tieke spelletjes de voorbije drie weken het pad voor de mediaheisa over een mogelijke val van de regering en vervroegde verkiezing­en. Hoewel sommige kranten daar in de nieuwsarme kerstvakan­tie voluit op inzetten, is daar in de Wetstraat nooit echt sprake van geweest. Het geanimeerd debat in de Kamer gisteren bevestigde dat. De oppositie fulmineerd­e en de meerderhei­d sloot de rangen, waardoor de stemmingen over de samenhang in de regering niets meer dan een formalitei­t waren. Het was Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael die iedereen gisteren het nakijken gaf met zijn verdedigin­g van het regeringsb­eleid dat Francken nauwgezet uitvoert. Volgens de liberaal bewijzen de cijfers dat dat humaner is dan het asielbelei­d van de voorgaande centrumlin­kse regeringen. Met zijn harde uithaal naar de vaak polarisere­nde stijl van Francken gaf Dewael de oppositie een tweede keer het nakijken. Hij vroeg zich af waarom Francken zo vaak twittert over repatriëri­ngen en zelfs op de foto gaat staan met de ambassadeu­r van Soedan die door het Internatio­naal Gerechtsho­f in Den Haag wordt gezocht? “Hij doet dit om de kiezers van het Vlaams Belang te krijgen. Maar hoever kan je gaan in het verleiden van de extreemrec­htse kiezer zonder af te wijken van het pad van de democratie?” sneerde Dewael als afsluiter. Case closed dus, en wachten op het volgende spelletje partijpoli­tieke stratego.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium