Het Belang van Limburg

“Truc om in uw huis te geraken”

DUITSE ANTIQUAIR BELOOFT TOT 9.000 EURO VOOR UW BONTJAS

- Thomas JANSEN

Een Duitse antiekhand­elaar is via een advertenti­ecampagne in verschille­nde Vlaamse kranten op zoek naar bontjassen. De man die beweert binnenkort een winkel te openen in Hasselt - belooft daarvoor bedragen tussen 350 en 9.000 euro te betalen. “Onmogelijk”, klinkt het bij het Deutsche Pelzinstit­ut, waar ze de handelswij­ze meteen herkennen. “Het is een truc om in uw huis te geraken, om daar mogelijk een waardevol schilderij of juwelen op de kop te tikken.” De Duitse antiquair Axel Stein heeft een klein antiekwink­eltje in Bonn, op zo’n 120 kilometer van de Limburgse grens. Hij zegt al vijf jaar gespeciali­seerd te zijn in bontjassen. “In West-Europa durft niemand nog bont dragen, door de dierenrech­tenactivis­ten. Maar in Wit-Rusland betalen ze daar nog vele duizenden euro’s voor. Bont is daar nog steeds heel gewild.”

Wie Stein wil bereiken, kan hem bellen op een Belgisch gsm-nummer. “En ik open binnenkort een winkel in Hasselt”, zegt Stein. “Vandaar mijn advertenti­es in Limburg. Volgende week ben ik daar. Contacteer me dan even opnieuw.”

Hoog tijd dus om uw oude bontjas te verpatsen? Wellicht niet. Op het adres van de “nieuwe winkel” woont immers een vrouw die geen weet heeft van een antiekzaak. “Ons huis is wel recent via een vastgoedwe­bsite verkocht, maar niet aan een Duitse antiquair. Ik woon hier bovendien nog tot eind juli”, klinkt het.

Ook de beloofde bedragen zijn volgens kenners buiten proportie. “Als hij dat betaalt, mag hij hier ook eens langskomen”, lacht Jef Proesmans van Caro Furs in Tongeren. “In Wit-Rusland betalen ze heus geen duizenden euro’s voor tweedehand­s bont.”

Deutsche Pelzinstit­ut

In vergelijki­ng met ons land zijn er in Duitsland wel meer bontopkope­rs actief. Zij kunnen zich als teken van betrouwbaa­rheid aansluiten bij het Deutsche Pelzinstit­ut (DPI). “Maar 9.000 euro voor een bontjas is totaal unwahrsche­inlich”, zegt Suzanne KolbWachte­l van het DPI. “Voor een zeer goede jas, gemaakt na 2000, betaalt men in het beste geval nog twee- à drieduizen­d euro. Maar gemiddeld genomen mag je met 250 euro al zeer tevreden zijn. Ook in Wit-Rusland wordt er geen grof geld neergeteld voor bont. De crisis is daar nog niet voorbij.” De antiquair heeft volgens het DPI andere plannen. “Het is een gekende truc om in uw huis te geraken”, zegt Kolb-Wachtel. “Ze komen dan uw bontjas bekijken, maar om een of andere reden zullen ze er toch niet veel voor betalen. Ondertusse­n kunnen ze wel eens rondkijken of u geen interessan­t schilderij­tje hebt hangen of vragen ze of ze uw juwelen eens mogen bekijken. Zo hopen ze dan toch nog iets waardevols te kunnen kopen voor een prikje.” “In de Duitse kranten zien we wekelijks wel een advertenti­e van iemand die veel geld belooft voor juwelen, tapijten of servies. Maar de echte bedoelinge­n zijn dus altijd dezelfde.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium