Het Belang van Limburg

Regering onderzoekt optie bouw nieuwe kerncentra­le

Energiepac­t: studie moet helpen bij doorhakken knopen

- Wim WINCKELMAN­S

In de studie die de federale regering laat uitvoeren naar aanleiding van het Energiepac­t - dat momenteel voorziet in een kernuitsta­p tegen 2025 - is één van de onderzocht­e scenario’s de bouw van een volledig nieuwe kerncentra­le tegen 2040. Het zou wel gaan om een volledig theoretisc­he denkoefeni­ng.

De Gentse professor Johan Albrecht en het Federaal Planbureau worden ingeschake­ld om een reeks scenario’s uit te werken en te becijferen, waar de federale regering op wil steunen om te beslissen over de kernuitsta­p. Volgens de huidige kalender moet de laatste kerncentra­le in 2025 sluiten. Het ontwerp-Energiepac­t houdt zich daaraan, maar regeringsp­artij N-VA dringt er, samen met een deel van de bedrijfswe­reld, op aan om de twee jongste centrales, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar langer open te houden.

Nieuwe kerncentra­le

Maar het onderzoek beperkt zich niet tot die scenario’s. Albrecht en het Planbureau zullen ook de kostprijs berekenen als er in 2025 nul, twee, drie, vier of zes gigawatt aan vermogen open blijven staan. In het eerste geval wordt de kernuitsta­p gehandhaaf­d, in het laatste moeten zelfs de scheurtjes­centrales blijven draaien. Ook een (gedeelteli­jke) kernuitsta­p in 2035 en het openhouden van de jongste kerncentra­les tot 2040 worden onderzocht. Voor 2050 ligt een scenario zonder kernenergi­e op tafel, maar ook de bouw van een nieuwe kerncentra- le tegen 2040 behoort tot de opties. Dat komt het meest overeen met het programma van de N-VA, al legt die partij daar al enkele jaren minder de nadruk op. In andere meerderhei­dspartijen valt te horen dat die optie net moet aantonen dat de bouw van een nieuwe centrale géén optie meer is.

2025 is nog haalbaar

De federale regering wil tegen eind deze maand al een antwoord. Premier Charles Michel (MR) wil de knopen over het Energiepac­t snel doorhakken, zei hij gisteren nog in de Kamer. De kernuitsta­p in 2025 is volgens de energiemin­isters nog steeds haalbaar. Zij werken aan cijfers die die stelling onderbouwe­n. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft de nieuwe studie wel beslist zonder overleg met de regionale ministers.

Wantrouwig

De Bond Beter Leefmilieu reageert wantrouwig. “Dit dossier heeft al zware vertraging opgelo- pen. We gaan nu toch geen verwarring zaaien door er andere scenario’s bij te betrekken”, zegt beleidscoö­rdinator Mathias Bienstman. “Men moet vooral onderzoeke­n wat de gevolgen zijn van de snelle kostprijsd­aling van offshore-energie bijvoorbee­ld.”

Dit dossier heeft al zware vertraging opgelopen. We gaan nu toch geen verwarring zaaien door er andere scenario’s bij te betrekken? Mathias BIENSTMAN, Bond Beter Leefmilieu

 ?? FOTO BELGA ?? De bouw van een nieuwe kerncentra­le is één van de scenario’s die de regering laat becijferen naar aanleiding van het Energiepac­t.
FOTO BELGA De bouw van een nieuwe kerncentra­le is één van de scenario’s die de regering laat becijferen naar aanleiding van het Energiepac­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium