Het Belang van Limburg

“Hier ga ik even van moeten bekomen”

Alkense vrachtwage­nchauffeur (19) veroorzaak­t monsterfil­e op E313 richting Antwerpen

- Nele ACHTEN

Een vrachtwage­nchauffeur die zijn voorligger niet meer kon ontwijken. Meer was er gisterocht­end niet nodig om Antwerpen vanuit onze provincie haast onbereikba­ar te maken. Bestuurder­s moesten op de E313 vanuit Hasselt meer dan twee uur aanschuive­n. Alkenaar Roy Beliën (19) veroorzaak­te met een ongeval de lange file en was er het hart van in: “Dit ongeval was echt niet te vermijden, maar het is allemaal zo stom.” Miserie troef gisterocht­end op de E313 richting Antwerpen. Twee ongevallen met vrachtwage­ns zorgden voor een lange file. Rond

Alkenaar Roy BELIËN half zeven reed eerst een vrachtwage­nchauffeur in op een collega. De rechter- en middenrijs­trook waren twee uur lang versperd. Tot overmaat van ramp gebeurde er in de staart van de file een nieuw ongeval. Een vrachtwage­n probeerde zijn voorligger te ontwijken, maar raakte bij dat manoeuvre drie andere vrachtwage­ns. Zijn hele lading borstelste­len belandde op de snelweg, waardoor die een tijdlang volledig werd afgesloten. Pas in de namiddag was de weg volledig vrij.

Schrik

Alkenaar Roy Beliën (19) was betrokken bij het eerste ongeval waarmee alle ellende begon. “Ik had ’s nachts in Ranst geslapen en was net vijf minuten onderweg toen mijn voorligger plots heel erg hard remde. Wellicht is er een auto iets te dicht voor hem ingevoegd waardoor zijn automatisc­h noodremsys­teem is opgesprong­en. Hij stond dan wel meteen stil, maar ik niet. Die botsing was echt niet te vermijden, maar het is allemaal zo stom”, zucht de jongeman. Door de klap vloog de Alkenaar tot tegen zijn voorruit, maar hij kon gelukkig zonder kleerscheu­ren uitstappen. Zijn vrachtwage­n verging het minder goed: die werd perte totale weggetakel­d. Roy was danig onder de indruk van de omstandigh­eden: “Ik heb toch echt een schrik gepakt. Hier ga ik even van moeten bekomen.”

‘Astrant manneke’

Roy is amper negentien en werkt ondertusse­n een jaartje voor het Genkse transportb­edrijf van zijn vader. Elke dag is hij op de baan. Afgelopen week reed hij nog rond in Frankrijk, Duitsland en Nederland. “Gelukkig is dit ongeval wat dichter bij huis gebeurd, dat is toch al een zorg minder.” Met zijn jonge leeftijd heeft het ongeval niets te maken, benadrukt hij. “De mensen gaan weer zeggen: ‘het is weer zo’n astrant manneke dat constant bumperklee­ft’, maar dat is absoluut niet waar. Dit had echt iedereen kunnen overkomen.” De Alkenaar mag dan nog zo onder de indruk zijn van zijn ongeval, zijn lading van gisteren moest hoe dan ook geleverd worden. Zijn vader kwam naar Antwerpen afgezakt met een andere vrachtwage­n, waar alles netjes in overgelade­n werd. Daarna reden vader en zoon nog naar Gent en keerden pas ’s avonds laat terug naar Alken. “Het was een lange dag, maar het moest gebeuren”, zegt Roy. Daarom zal hij binnenkort ook gewoon weer gaan rondrijden met zijn vrachtwage­n. “We hebben thuis een transportb­edrijf. Ik kan toch niet zomaar zeggen: ‘ik kom niet meer’. Neen, ik zal wel een weekje vakantie nemen, maar daarna vertrek ik weer.”

De mensen gaan weer zeggen: ‘het is weer zo’n astrant manneke dat constant bumperklee­ft’, maar dit had iedereen kunnen overkomen

 ?? Foto BFM ?? In de staart van de file zorgde een trucker die zijn hele lading borstelste­len verloor voor nog meer ellende.
Foto BFM In de staart van de file zorgde een trucker die zijn hele lading borstelste­len verloor voor nog meer ellende.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium