Het Belang van Limburg

“Trage treinbestu­urder riskeert schorsing en stevige boete”

Veel kritiek op man die met langzaamaa­nactie ontslagen wilde worden bij NMBS

- Tom LE BACQ

Een dag nadat zijn ‘Operatie Slak’ bekendraak­te, krijgt treinbestu­urder Cedric Grumiaux van alle kanten kritiek. Hij liet zijn trein met opzet trager rijden om ontslagen te worden en dan snel naar een meer lucratieve job in de privé te kunnen vertrekken. De NMBS noemt de actie “totaal onaanvaard­baar”. “Ik heb totaal geen spijt van mijn actie. Maar ik wil me wel excuseren bij de reizigers.” Treinbestu­urder Cedric Grumiaux uit Bergen kreeg gisteren heel wat kritiek voor zijn “Operatie Slak”. Maar hij zou het opnieuw doen. “Ik heb er mijn doel mee bereikt”, zegt de man. “Er komt komende maandag een gesprek met de directie van de NMBS om een kortere opzegtermi­jn te krijgen voor mezelf en voor dertig andere collega’s. Die allemaal hetzelfde willen: een betere job in de privé.” Werkgever NMBS noemt de actie “totaal onaanvaard­baar” en ook uit politieke hoek klonk er gisteren kritiek. “De NMBS mag dit zeker niet ongestraft laten”, zegt Kamerlid Inez De Coninck (N-VA). Maar hem op staande voet ontslaan zou hem natuurlijk zijn zin geven: snel weg richting het bijna dubbel zo hoge loon bij een privébedri­jf dat goederen vervoert per spoor.

Tuchtproce­dure?

“Als de NMBS dat zou doen, zijn straks misschien wel alle treinbestu­urders weg”, zegt professor Arbeidsrec­ht Patrick Hublet (UGent). “Maar dat wil niet zeggen dat de NMBS machteloos staat. Ze kan een interne tuchtproce­dure opstarten. Dan kan hij bijvoorbee­ld drie maanden geschorst worden zonder loon. Ik vind het veeleer ‘Operatie Dom’ dan ‘Operatie Slak’. De NMBS kan hem bovendien ook nog voor de burgerlijk­e rechtbank dagen en daar een fikse schadeverg­oeding eisen.” Hoeveel schade de spoorwegen precies geleden hebben, valt moeilijk te becijferen. Elke trein huurt zijn tijd op het spoor bij spoorbehee­rder Infrabel. Een halfuur langer rijden, betekent extra spoortijd bijkopen. En dan zijn er nog andere treinen die hebben moeten wachten. “We willen daar niet op vooruitlop­en”, klinkt het bij de NMBS. “We willen eerst samenzitte­n met de bestuurder.”

Akkoord van vakbonden

De trage treinbestu­urder was vooral kwaad over de opzegtermi­jn, die twee jaar geleden verlengd is van één maand tot één jaar. “Zo gijzelt de NMBS ons”, zegt Grumiaux. Toch mag het, zegt Hublet. “Bij een overheidsb­edrijf als de NMBS ben je statutair benoemd. De NMBS kan dat statuut wijzigen, ook al ben je al in dienst. Ze moet daar wel het akkoord voor hebben van de vakbonden. En dat had ze. Echt onverstand­ig om daar dan zo’n actie tegen te voeren.”

 ?? Foto VTM NIEUWS ?? “Ik heb geen spijt”, aldus treinbestu­urder Cedric Grumiaux.
Foto VTM NIEUWS “Ik heb geen spijt”, aldus treinbestu­urder Cedric Grumiaux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium