Het Belang van Limburg

Negen medailles voor Belgen op de World Transplant Games

- Hanne DE BELIE

Negen medailles: dat is de mooie oogst van de acht Belgen op de World Transplant Games in het Zwitserse Anzère. Skiër Raf Dubois (34) uit Opglabbeek, die in 2003 een nieuwe lever kreeg, behaalde twee keer goud op de winterspel­en voor getranspla­nteerden. “We hebben het beter gedaan dan ooit verwacht”, zegt hij. Tweemaal goud voor Raf Dubois (34) in de Super Giant Slalom, kortweg Super G, en de parallelsl­alom. Nog vier gouden medailles, eenmaal zilver en twee keer brons in het langlaufen, biatlon, sneeuwscho­en lopen, crosscount­ry skiën en de reuzenslal­om. Hoewel het de eerste keer was dat ons land deelnam aan de winterspel­en voor getranspla­nteerden, hebben de Belgen het goed gedaan.

“We hebben negen medailles behaald: we doen het beter dan verwacht”, zegt Limburger Raf met enige fierheid. Hij kreeg in 2003 een donorlever, nadat zijn lever het begaf door een allergisch­e reactie op antibiotic­a. “De sfeer is heel goed”, gaat hij verder. “We

Raf DUBOIS vallen op: iedereen kent de Belgen. De Antwerpse Githa Otte behaalde de meeste medailles. Bij mij ging het twee keer heel goed: het parcours lag mij wel, ik ging snel. Het was spannend, maar aangezien ik twee medailles heb gehaald, kon ik het niveau wel aan denk ik.” (lacht)

Knieblessu­re

Woensdag liep het voor Raf echter mis tijdens zijn reuzenslal­om. “Ik ben de controle over mijn ski’s verloren, ben gevallen en werd afgevoerd”, zegt hij. “Voor mij persoonlij­k een klein drama. Ik heb een zware knieblessu­re opgelopen: mijn kruisbande­n zijn geraakt. Dat betekent dat de competitie voor mij meteen voorbij is. Maar al bij al bij zal de revalidati­e nog wel meevallen.”

De andere Limburgse skiër, Kristof Maesen (42) uit Hechtel-Eksel die sinds 2013 met een nieuwe nier door het leven gaat, greep twee keer net naast het podium.

De sfeer is heel goed, en we vallen hier wel op. Iedereen kent de Belgen

 ?? FOTO HBVL ?? De Belgische delegatie met Raf Dubois uit Opglabbeek op de onderste rij, links van de vlag.
FOTO HBVL De Belgische delegatie met Raf Dubois uit Opglabbeek op de onderste rij, links van de vlag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium