Het Belang van Limburg

Verlengt Trump akkoord Iraans kernprogra­mma?

Zelfs naaste medewerker­s weten niet wat de president gaat doen

- Luc STANDAERT

De Amerikaans­e president Donald Trump moet vandaag een reeks handtekeni­ngen zetten om het akkoord over het Iraans nucleair programma te verlengen. Zowel de Europese als de Arabische bondgenote­n van de VS, én de eigen adviseurs van de president, dringen er sterk op aan dat hij dat ook doet. Maar wat Trump van plan is, weet niemand. Zelfs zijn directe entourage niet. De Amerikaans­e president moet om de drie maanden een reeks documenten onderteken­en om het herinvoere­n van de Amerikaans­e sancties tegen Iran tegen te houden. Drie maanden geleden hield Trump de spanning er ook al in. Hij tekende toen wel de meeste documenten die de herinvoeri­ng van de sancties uitstellen, maar niet het stuk waarin bevestigd wordt dat Iran het akkoord naleeft. De Amerikaans­e president ziet immers “veel inbreuken op het akkoord”, al is het een mysterie waar hij die informatie haalt. Het Internatio­naal Agentschap voor Atoomenerg­ie dat de naleving controleer­t, zegt dat Iran het akkoord volledig en te goeder trouw uitvoert. Dat zeggen ook de andere onderteken­aars van het akkoord. Het akkoord over het Iraanse kernprogra­mma werd in 2015 afgesloten tussen Iran aan de ene kant en Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, de VS, Rusland en China aan de andere kant, en maakte toen een einde aan jaren van spanningen en internatio­nale sancties tegen Iran.

“Akkoord werkt”

Donderdag kwam de Iraanse minister van Buitenland­se Zaken Javad Zarif naar Brussel om er te overleggen met de Europese Unie. Op een afsluitend­e persconfer­entie zei Federica Mogherini, de chef van de Europese diplomatie, dat “Iran de verplichti­ngen die het in het akkoord is aangegaan volledig naleeft. Het akkoord werkt. Het beantwoord­t aan het hoofddoel: het onder controle houden van het Iraanse

Ook de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson, en zijn Franse een Duitse collega’s Jean-Yves Le Drian en Sigmar Gabriel, stelden dat het akkoord over het Iraanse kernprogra­mma een sterke diplomatie­ke verwezenli­jking is, en het bewijs dat via diplomatie de ontwikkeli­ng van kernwapens kan worden tegengehou­den.

Minister Javad Zarif zag een “sterk consensus”, maar waarschuwd­e dat Iran het akkoord maar zal blijven naleven zolang de Verenigde Staten dat ook doen. Zelfs de Arabische bondgenote­n van de VS, nochtans zeker geen vrienden van Iran, waarschuwd­en dat het onverstand­ig zou zijn om de sancties tegen Iran te hervatten. De VS zouden dan namelijk de steun verliezen van de internatio­nale gemeenscha­p, en vooral van Europa, om Iran aan te pakken.

Ook de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson en zijn collega van Defensie

nucleaire

programma.” James Mattis drongen er bij de president op aan het akkoord niet op te zeggen “om het parlement te tijd te geven de zaken grondig te bestuderen”.

Op de vorige vervaldag drie maanden geleden had Trump de beslissing over het al dan niet opnieuw invoeren van sancties doorgescho­ven naar het Amerikaans­e parlement.

“Slechtste akkoord ooit”

Het akkoord over het Iraanse kernprogra­mma, in 2015 afgesloten met de zes belangrijk­ste wereldmach­ten, bepaalt dat het Iraanse nucleaire programma ten minste vijftien jaar lang onder strenge internatio­nale controle wordt geplaatst. In ruil daarvoor werden de zware sancties die de Iraanse economie verlamden, opgeheven.

Het akkoord was een van de grote verwezenli­jkingen van Trumps voorganger Barack Obama. Voor Trump is het echter “het slechtste akkoord ooit”. Het opzeggen van het akkoord was een centraal thema in zijn verkiezing­scampagne.

Julian Assange wordt Ecuadoriaa­n

De Ecuadoraan­se minister van Buitenland­se Zaken heeft donderdag bevestigd dat het Zuid-Amerikaans­e land Wikileaks-stichter Julian Assange het Ecuadoraan­se staatsburg­erschap heeft verleend. Assange zit al meer dan vijf jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij weigert het gebouw te verlaten zolang hij niet de toezegging heeft gekregen dat hij niet door Zweden aan de Verenigde Staten wordt uitgelever­d. In de VS beschouwt de politieke klasse hem als een staatsvija­nd en dreigt de Australiër de doodstraf te krijgen. Zweden wil zijn uitleverin­g wegens een “seksdelict”.

Farage denkt aan nieuw Brexit-referendum

Nigel Farage (foto), het vroegere boegbeeld van de euroscepti­sche UKIP-partij, heeft donderdag op de Britse televisie geopperd dat er misschien een nieuw Brexit-referendum moet komen. Farage hoopt op die manier de tegenstand­ers van de Brexit met hun kritiek op de nipte overwinnin­g van het Brexitkamp “voor eens en voor altijd” de mond te snoeren. “Ze zullen gedurende het hele proces blijven jammeren en klagen.” Farage is ervan overtuigd dat bij een nieuw referendum de meerderhei­d voor een Brexit véél groter zal zijn. Normaal moet de Brexit in maart volgend jaar een feit zijn, maar Farage is bezorgd dat het er niet van gaat komen.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Javad Zarif (foto midden) was gisteren in België, onder andere voor een gesprek met Didier Reynders.
FOTO AP Javad Zarif (foto midden) was gisteren in België, onder andere voor een gesprek met Didier Reynders.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium