Het Belang van Limburg

Bouwen duurder door verplichte verzekerin­g

Bouwheer draait op voor verzekerin­g aansprakel­ijkheid van aannemer

- Guido CLOOSTERMA­NS

De verplichte verzekerin­g voor de tienjarige aansprakel­ijkheid van aannemers zal een nieuwe woning of renovatie een stuk duurder maken. Dat zegt Peter Vermiert, partner bij verzekerin­gsmakelaar RiskSoluti­ons in de marge van de voorstelli­ng van de nieuwe editie van Bouwinnova­tie. “Maar het is de bouwheer die opdraait voor de kosten.”

HASSELT -

Vanaf 1 juli moeten alle aannemers die bij een nieuwbouwp­roject of een renovatie betrokken zijn een tienjarige aansprakel­ijkheidsve­rzekering afsluiten. De zogenoemde wet Peeters-Borsus beschermt consumente­n bij schade die betrekking heeft op de soliditeit, de stabilitei­t en de waterdicht­heid van een woning. Elke aannemer zal bij aanvang van de werken een attest moeten voorleggen waaruit blijkt dat hij een dergelijke verzekerin­g heeft. Heeft hij die niet, dan riskeert hij een boete tot 10.000 euro.

Architecte­n

De tienjarige aansprakel­ijkheidsve­rzekering biedt niet alleen een extra beschermin­g voor de bouwheer, het regelt ook een jarenlange discrimina­tie van architecte­n. Het Grondwette­lijk Hof had al in 2007 aangeklaag­d dat architecte­n wel zo’n verzekerin­g moesten afslui- ten en aannemers niet. De wet Peeters-Borsus lost dit probleem nu op.

Maar dat gebeurt allicht op kap van de bouwheer. Peter Vermiert, partner bij RiskSoluti­ons, een makelaar die gespeciali­seerd is in verzekerin­gen voor middelgrot­e ondernemin­gen en de publieke sector, verwacht dat de nieuwe wet bouwen enkele duizenden euro’s duurder maakt. Vermiert heeft bovendien zo zijn bedenkinge­n bij de verzekerin­g. “Stabilitei­tsprobleme­n komen niet meer zo vaak voor. Logisch ook, gezien de stabilitei­tsstudies die tegenwoord­ig moeten worden uitgevoerd.” Een nieuwbouww­oning van euro wordt zo al snel enkele duizenden euro’s duurder, die worden doorgereke­nd aan de klant. “In principe is het zo dat elke aannemer in het bouwproces een eigen verzekerin­g neemt. De ruwbouwaan­nemer neemt een verzekerin­g, de dakwerker, de aannemer die ramen en deuren plaatst, het bedrijf dat de betonkelde­r heeft geplaatst. Bovendien moet elke aannemer een verzekerin­g nemen voor de volledige bouwwaarde. Uiteindeli­jk zit je met vier verzekeraa­rs, vier premies en als er iets mis gaat, met vier experts. Je voelt het al: chaos troef.”

Volgens Vermiert is er echter een oplossing. Samen met Bouwunie Limburg bedacht hij een formule waarbij alle onderdelen van het bouwen worden gedekt door één polis, met alle voordelen van dien. “Daarbij is het niet de aannemer die telkens een aparte verzekerin­g neemt, maar de bouwheer die één verzekerin­g neemt die het hele bouwproces dekt.”

Stormloop

Die formule scheelt ook financieel een slok op een borrel. Op een nieuwbouww­oning van 350.000 euro zou de aansprakel­ijkheidsve­rzekering 2.900 euro kosten. Als men het doet via de individuel­e aannemers, dan kan de verzeke350.000

 ?? FOTO BELGA ?? Experts denken dat er nog een stormloop komt op bouwgronde­n om de nieuwe regelgevin­g voor te zijn.
FOTO BELGA Experts denken dat er nog een stormloop komt op bouwgronde­n om de nieuwe regelgevin­g voor te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium