Het Belang van Limburg

Geleefd volgens zijn eigen schildersw­etten

- Sue Somers

Wanneer is een passie een verslaving, of omgekeerd? Elke dag, meestal ’s avonds en vaak tot een stuk in de nacht, moést Raoul Chanet schilderen. Hij kwam zelfs vervroegd terug uit vakantie en verdween meerdere uren tijdens familiefee­sten om toch maar achter zijn ezel te kunnen plaatsneme­n. Het was daar dat hij de ingang vond tot zijn sprookjesw­ereld.

Er is dat ene woord en verder niets, alsof niets anders ertoe doet. ‘Kunstschil­der’, zo luidt de summiere omschrijvi­ng in het overlijden­sbericht van Raoul Chanet. Een zoekopdrac­ht op het internet leert dat hij een realistisc­he, feeërieke manier van schilderen hanteerde. Dromerig, maar toch herkenbaar. “Papa heeft verschille­nde periodes gekend”, zegt zijn zoon Peter Chanet. “Vroeger schilderde hij in een kubistisch­e, figuratiev­e stijl. Daarna is hij overgestap­t op olieverf, die hij uitgoot op een doek dat hij thuis te drogen legde en waar mijn broer en ik als kind soms over liepen. Hij heeft ook materialen bewerkt, zoals glas en steen, om daarna uit te komen bij het magisch realisme.”

Precies die stijl weerspiege­lde de wereld waarin Raoul zich het meeste thuis voelde: een romantisch­e, sprookjesa­chtige omgeving die hij ook in zijn woning opriep – het raam van zijn thuisateli­er was gericht op een klein stadstuint­je dat hij fantasievo­l had ingericht, onder meer met sculpturen en bonsaiboom­pjes, die hij met veel toewijding verzorgde.

‘De Kat’

Leven van zijn schilderij­en kon Raoul niet. In de eerste plaats gaf hij plastische opvoeding aan het KTA in Tongeren. Over zijn jarenlange carrière als leerkracht schreef Raoul ooit een boekje, ‘Boekentas achter tralies’, waarin hij op een humoristis­che manier zijn hekel aan het onderwijss­ysteem beschreef, maar waarin hij het ook had over zijn liefde over werken met jonge mensen – naast zijn job als leraar in dagonderwi­js gaf hij ook les aan de Truiense academie.

Als kind had Raoul al een passie voor tekenen. Astma hield hem vaak binnenshui­s, waardoor ravotten met vriendjes en zwerven door de natuur er vaak bij inschoot en er meer tijd was om te tekenen – al ging hij soms vissen in de beek van Schulen, het dorp waar hij opgroeide.

Nog voor hij twaalf was, gaf Raoul ‘De Kat’ uit, een weekkrant door hemzelf geschreven en vooral getekend. Met een niet aflatende regelmaat stopte hij het enige exemplaar van de krant, bestemd voor zijn huisgenote­n, elke week thuis in de brievenbus. “Die gedrevenhe­id vind je ook terug in zijn schildersl­oopbaan”, aldus zoon Peter. “Elke avond, meerdere uren en vaak tot een stuk in de nacht, zat papa te schilderen.”

Op zijn achttiende wilde Raoul naar de academie, maar dat mocht niet van zijn ouders, die hem naar de normaalsch­ool stuurden. Daar verveelde Raoul zich stierlijk: elke dag telde hij ongeduldig af naar het moment dat hij naar huis kon. Zijn examens op het einde van het eerste jaar maakten alles duidelijk: zijn wiskundeex­amen gaf hij leeg af, enkel versierd met een tekening. Uiteindeli­jk mocht Raoul naar de Academie voor Schone Kunsten in Brussel, waarna hij alsnog een lerarenopl­eiding volgde aan het Provinciaa­l Normaalins­tituut voor Tekenonder­richt in Anderlecht, waar hij met grote onderschei­ding slaagde.

Rebellie

Naast het schilderen was Raoul een fervent schrijver, zoals blijkt uit de grote collectie dagboeken die hij na zijn dood achterlaat. Op latere leeftijd kon hij zijn creativite­it ook kwijt in fotografie en nog later in het maken van videofilms, onder meer over zijn wandelreiz­en, waarvoor hij de natuur opzocht.

“Bij papa draaide alles rond schilderen en fotografie, dus ook zijn reizen”, zegt Peter, die min of meer in de voetsporen van zijn vader trad. “Als kind zat ik bij hem in de klas op de academie en op mijn zestiende mocht ik mee in de doka, waar papa me foto’s leerde ontwikkele­n en afdrukken.” Later ging Peter werken in een fotozaak, tegenwoord­ig geeft hij fotografie­les in het avondonder­wijs. Toch zou Peter zijn vader niet omschrijve­n als een gids voor het leven. “Daarvoor leefde hij te veel in een sprookjesw­ereld. Als kind kregen mijn broer en ik vaak de opmerking dat het toch bijzonder moest zijn om op te groeien in een kunstenaar­swereld. Maar zelf heb ik dat nooit zo ervaren – al kwamen er thuis vaak kunstenaar­s over de vloer, met wie papa tot een gat in de nacht zat te filosofere­n. En altijd was er die schilderse­zel. Wij kwamen zelfs vervroegd terug uit vakantie, of papa verdween soms enkele uren van familiefee­sten, om toch maar te kunnen schilderen.” Raoul hield ervan om buiten de lijntjes te kleuren en zijn eigen weg te gaan, zonder daarbij veel rekening te houden met anderen. “Er school een zekere rebellie en opstandigh­eid in hem”, zegt Peter, die moet toegeven dat zijn vader niet de gemakkelij­kste echtgenoot was om mee samen te leven. “Mijn broer en ik zijn vooral opgevoed door mama. Papa gaf niet vaak uiting aan zijn genegenhei­d voor mama – hij reageerde vaak mopperend op haar goede zorgen. Maar de laatste jaren, toen het voor hem moeilijker werd, was hij milder gestemd en kon hij zeggen hoe goed mama voor hem zorgde. Het was papa die de kleinkinde­ren vanuit het ziekenhuis naar hun oma stuurde, omdat zij het bezoek meer nodig had dan hij.”

Drei Zinnen

Tien jaar geleden kreeg Raoul longkanker – zijn zoon Peter vermoedt dat zijn vader de ziekte kreeg omdat hij altijd in de terpentijn­geur zat en met olieverf werkte. “Het roken had papa allang opgegeven.” Raoul herstelde volledig, maar kreeg daarna verschille­nde herseninfa­rcten die hem minder mobiel maakten en in een rolstoel deden belanden.

Enkele maanden geleden stelden de dokters een nieuwe tumor vast op zijn longen. Omdat Raoul wist dat hij niet meer lang zou leven, maakte hij een video over zijn leven, die op zijn crematie moest worden afgespeeld. “Het was een film van een uur”, aldus Peter. “Mijn zoon, die op de VRT werkt, heeft hem ingekort tot drie minuten.”

En er was die wens om te worden uitgestroo­id in de Dolomieten, Raouls favoriete wandelgebi­ed. Dus rijden zijn zonen en kleinkinde­ren binnenkort naar Italië, waar ze in de buurt van de Drei Zinnen, de beroemde rotspieken die de Dolomieten typeren, Raoul voorgoed in zijn sprookjesw­ereld zullen loslaten.

 ?? FOTO HBVL ?? Kunstschil­der Raoul Chanet en één van zijn werken.
FOTO HBVL Kunstschil­der Raoul Chanet en één van zijn werken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium