Het Belang van Limburg

“Wil iets om handen hebben na mijn carrière”

IGOR VETOKELE kruipt op vrije dag in de studieboek­en

- Pieter VANLOMMEL

Terwijl de rest van de Truiense delegatie op zaterdagmi­ddag de terugreis maakt naar België, stapt Igor Vetokele vanavond al op het vliegtuig richting het thuisfront. Zaterdag wacht hem immers … een examen dat onmogelijk verzet kon worden. “Ik zit in mijn eerste jaar rechtsprak­tijk”, verklaart de bolleboos onder de Kanaries. “Ik wil iets om handen hebben na mijn carrière, vandaar.” De Kanaries genoten gisteren op dag vijf van het oefenkamp van een namiddagje vrij. Coach Jonas De Roeck trok de golfbaan op. Eén groepje spelers pikte de oefenpot tussen Anderlecht en Heerenveen mee, een ander koos ervoor om een nabijgeleg­en stadje te bezoeken. Slechts enkelen bleven achter op hun kamer om te rusten, en welgeteld één speler kroop in de studieboek­en: Igor Vetokele. “Dat de rest ondertusse­n plezier aan het maken is, deert me niet. Ik ben sowieso eerder introvert”, aldus de aanvaller van STVV. “En daarbij, ik ben al met mijn vrouw op vakantie gegaan.”

Studeren op een oefenkamp, er bestaan wel betere voorbereid­ingen op een examen.

Igor Vetokele: “Het is niet ideaal, neen. Maar ik kruip niet in bed tussen de trainingen door. Van die twee à drie uurtjes vrije tijd die we dagelijks krijgen, heb ik telkens geprofitee­rd om te studeren.”

Je bent daarmee een uitzonderi­ng in de voetbalwer­eld.

“Ik zat er al een paar jaar mee in mijn hoofd. Ik wil iets om handen hebben na mijn carrière. Stoppen met voetbal om vervolgens niets te doen en van het leven te genieten is niet aan mij besteed.”

Waarom koos je uitgereken­d voor rechtsprak­tijk?

“Omdat ik ben gaan beseffen dat je rechten hebt waarvan je vaak niet op de hoogte bent. Dat interessee­rt me. In september ben ik met de opleiding gestart, in totaal zal die 4,5 jaar in beslag nemen.”

Je werkt niet met een manager. Ook daarmee vorm je een uitzonderi­ng.

(knikt)

“Ik heb al te veel slechte ervaringen gehad met managers. Mijn belangen worden nu bij contractbe­sprekingen en dergelijke behartigd door een advocaat.”

Over contracten gesproken. Je bent nog anderhalf jaar verbonden aan

Charlton. Met de nakende Japanse overname hoef je je dus geen zorgen te maken over je sportieve toekomst.

“Maar Charlton staat ook te koop hé. Dus ik weet ook niet wat daar de plannen zullen zijn. Ik heb wel vernomen dat ze nu op zoek zijn naar een spits. Onder meer de assistent-coach vroeg me om terug te keren, maar het leek me geen goed idee om in januari te vertrekken. Voordat je dan goed en wel bent ingepast in een nieuw team, is het seizoen voorbij.”

Na een half seizoen zit je aan twee doelpunten in elf wedstrijde­n. Dat kan beter voor een spits, nietwaar?

“Klopt. Ik ben er zelf ook absoluut niet tevreden mee. Maar je moet die cijfers wel in zijn context plaatsen. Telkens ik goed was, viel ik uit met een blessure. In totaal ben ik acht weken out geweest. Vergeet dat niet.”

Waaraan wijt je het gebrek aan slagkracht voor doel van dit STVV?

“Zonder iemand persoonlij­k te viseren: de laatste pass ontbrak soms. Als je het aantal voorzetten of kansen optelt, is ons afwerkings­percentage niet zo rampzalig hoor. Aan ons om als team aan dat euvel te werken.”

En om dan in schoonheid te eindigen, met een plekje bij de eerste zes?

“Als we ook matchen op karakter leren winnen, geloof ik erin. Het programma speelt wel niet in onze kaart. Onze laatste vijf, zes matchen zijn loodzwaar (somt op) Charleroi, Gent, Club Brugge, Anderlecht,…. Anderzijds, als we die wedstrijde­n tot een goed einde kunnen brengen, zal niemand nog kunnen zeggen dat we onze deelname aan play-off 1 gestolen hebben.”

Stoppen met voetbal om vervolgens niets te doen en van het leven te genieten is niet aan mij besteed

Igor VETOKELE

 ?? FOTO PIETER VANLOMMEL ??
FOTO PIETER VANLOMMEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium