Het Belang van Limburg

“Liever Hasselt dan Moskou”

Portugees ‘Paulinho’ debuteert straks in Limburgse derby

- Jo TREKELS

Paulo Alexandre Faria Rocha, kortweg ‘Paulinho’. Met zo’n (voetbal)naam kan het moeilijk mislopen. We schotelden de nieuwe Portugese flankaanva­ller waar Gelko Hasselt zoveel van verwacht enkele dilemma’s voor. Een eerste kennismaki­ng voor hij vanavond debuteert tegen Houthalen.

ENGELS OF FRANS?

Paulinho (27) is geboren en getogen in de regio rond Porto en is enkel het Portugees machtig. Zijn neef Nuno klopt voorlopig overuren als tolk. Ook voor dit interview. “Ik wil snel Frans leren want momenteel is het lastig om met ploegmaats te conversere­n”, bekent Paulinho. “Met Lolo en Christian Ortiz lukt het beter, Spaans en Portugees hebben veel raakpunten.”

MOSKOU OF HASSELT?

De flankspele­r maakte in zijn thuisland naam bij Freixeiro, Benfica, Braga en Unidos Pinheirens­e. In 2012-2013 kwam hij één seizoen uit voor KPRF Moskou. “Rusland was geen meevaller, ik blesseerde me aan de adductoren en keerde terug. Het was er bar- koud en de mensen zijn weinig open. Geef mij dan maar Hasselt. Al verblijf ik vooral in Brussel. Mijn vriendin en ik wonen er bij mijn oom, Nuno’s vader . Dat was belangrijk voor mij om dit avontuur aan te gaan.”

LINKS OF RECHTS?

Hasselt speurde naar een linksvoeti­ge speler, maar kwam toch bij een rechtsvoet­ige uit. “Ik kan beide gebruiken, hoor”, sust hij. “Mijn passing, mijn één-tegen-éénsituati­es en mijn spelinzich­t zijn mijn sterke punten. Ik hoop op veel goals en assists. Een minpunt? In defensief opzicht mis ik soms wat agressivit­eit. Ik denk snel aangepast te zijn. Technisch zijn de spelers hier uitstekend maar tactisch staat het Belgisch futsal niet zo ver. Logisch, in Portugal trainen ploegen vijf tot tien keer per week. Hasselt zit aan twee.”

RICARDINHO OF LEITAO?

De Portugees Ricardinho is wereldbero­emd met zijn magistrale dribbels, landgenoot Leitao is een steunpilaa­r bij Halle-Gooik. “Ik speelde acht keer voor de nationale ploeg, mijn laatste cap dateert van 2016. Ik stond met beiden wel een keer op het veld, maar je mag die twee echt niet vergelijke­n. Ik kies voor Ricardinho.”

RONALDO OF MESSI?

Domme vraag aan een Portugees? “Ja, een beetje wel”, lacht hij. “In Portugal zal bijna iedereen voor Ronaldo kiezen. Hij is gewoon de beste. Ook in de zaal? Euhm, daar zal Messi misschien beter uit de verf komen.”

TITEL OF BEKER?

“Beide. Ik won enkele jaren geleden met Benfica een beker, maar mijn prijzenhon­ger is niet gestild. Of ik mijn eerste tegenstand­er al ken? Houthalen, ik zag al wat beelden. Een derby is altijd leuk. Ik heb mooie herinnerin­gen aan Benfica tegen Sporting in Lissabon voor 3.000 toeschouwe­rs. Dat het hier zo’n vaart niet zal lopen? Daar geef ik niet om, mijn focus ligt helemaal tussen de lijnen.”

X

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium