Het Belang van Limburg

Constance Vanhoudt blaast 105 kaarsjes uit

- Zahra BOUFKER

In woon-zorgcentru­m Berkenbosc­h was het gisteren feest: Constance -Stanske Vanhoudt werd 105. Ze is daarmee een van de oudste Limburgers. Haar geheim? “Altijd positief blijven”, klinkt het. 1919 woont Stanske in Heusden-Zolder. Haar echtgenoot Veer Schroyen verloor ze in 1979. Ze kregen samen 6 kinderen, 11 kleinkinde­ren, 13 achterklei­nkinderen en 5 achteracht­erkleinkin­deren.

Toen ze 100 jaar werd, werd ze al de oudste inwoner van HeusdenZol­der en intussen hoort ze bij de oudste inwoners van Limburg. Haar toverformu­le? Voor Stanske is het duidelijk: “Ik word goed verzorgd hier in het rusthuis van Berkenbosc­h. En je moet altijd positief en optimistis­ch blijven. Ik ben ook blij dat elke dag één van mijn kinderen of kleinkinde­ren bij mij op bezoek komt.” En volgens de medewerker­s van WZC Berkenbosc­h keert haar bezoek steevast weer lachend naar huis. Ze geniet van de kleine dingen in het leven: een bezoek van Sinterklaa­s of de kerstman. “De burgeSinds

Constance VANHOUDT meester is ook op bezoek geweest. Hij heeft mij proficiat gewenst namens de inwoners van de gemeente en het provincieb­estuur. En ook vanuit het Koninklijk Paleis waren er felicitati­es”, vertelt Stanske trots.

Eén pil

Stanske is een graag geziene gast in het rusthuis. Zowel het verzorgend personeel van het WZC, haar buren, als haar familie hebben haar graag. En dat is voor haar de beste manier om gelukkig te zijn. “Geluk zit in een vriendelij­k woord en een hartelijke lach”, zegt ze.

Hoewel ze 105 jaar is, slikt Stanske nog altijd maar één klein pilletje per dag. Dit in tegenstell­ing tot haar buren. “Maar die moeten nog lang leven”, knipoogt ze.

Je moet altijd positief en optimistis­ch blijven

 ?? FOTO ZB ?? Constance (links vooraan) kreeg felicitati­es van familie en vrienden. “Maar ook van het paleis”, zegt ze trots.
FOTO ZB Constance (links vooraan) kreeg felicitati­es van familie en vrienden. “Maar ook van het paleis”, zegt ze trots.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium