Het Belang van Limburg

Dommelhuis wordt Peerse poort naar Bosland

- Geert VAN BAELEN

Tegen eind 2019 komt op de Steenweg Wijchmaal het Dommelhuis, een centrum voor projecten die de link leggen tussen ecologie en landbouw. Het project zal bestaan uit twee gebouwen die ter hoogte van kringwinke­l Esmeralda tegenover elkaar komen te liggen. Ze zullen door hun architectu­ur als één geheel ogen en letterlijk de Peerse poort vormen naar Bosland. De stad gaat hiervoor in zee met een private partner. Het project wordt volgende week besproken op de gemeentera­ad. “Het Dommelhuis heeft een inhoudelij­ke link naar de naburige Dommelvall­ei en vormt zo een poort naar Bosland, waarbij Peer zich onlangs aansloot”, schetst milieusche­pen Rudi Vanhees (sp.a). Het moet een ontmoeting­splek worden voor verschille­nde sectoren die werken aan de open ruimte. Zo zal het secretaria­at van Watering De Dommelvall­ei er een plaats krijgen en wordt het een broedplaat­s voor ontwikkeli­ngen die landbouw en milieubehe­er combineren. Daarnaast krijgt het ook een belangrijk­e bezoekersf­unctie. Zo zullen scholen en platteland­stoeristen er heel wat info en vorming kunnen vinden. “Een belangrijk­e partner wordt ook de Werkgroep Isis vzw, een organisati­e met een grote expertise in natuureduc­atie”, aldus Vanhees. “Momenteel zit die in een verouderd gebouw in Grote Brogel. Ze zullen hun intrek nemen in het Dommelhuis en ook financieel bijdragen.”

Een private investeerd­er die interesse toont in het project, engageert zich om het tweede gebouw op te trekken op zijn gronden aan de overzijde van straat. “Door de architectu­ur op elkaar af te stemmen, zal het ogen als één geheel. De twee gebouwen zullen het Dommelhuis vormen.

Verkeer

“In Grote Brogel moet ons gebouw op termijn wijken voor een woonprojec­t, dus moesten we sowieso een ander onderkomen zoeken ”, stelt Jean-Pierre Sleurs van Werkgroep Isis. “De locatie van het Dommelhuis is geschikt. Goed bereikbaar en toch op een boogscheut van de natuur, wat belangrijk is als we scholengro­epen begeleiden. Het enige waar we moeite mee hebben, is het lawaai van het verkeer op de N73, maar een fysieke geluidsbuf­fer is misschien mogelijk.”

De gemeentera­ad zal zich nu buigen over de samenwerki­ngsovereen­komst. “Als alle betrokkene­n zich kunnen vinden in het ontwerp, kan het gebouw er komen. Dit moet wel voor eind 2019 om in aanmerking te komen voor een belangrijk­e Europese subsidie”, besluit de schepen. Het totale project zal 950.000 euro kosten, waarvan de stad 500.000 euro voor haar rekening neemt.

 ?? FOTO GVB ?? Ter hoogte van kringwinke­l Esmeralda komen twee gebouwen die door hun architectu­ur als een geheel zullen ogen en zo een poort naar Bosland in Peer vormen.
FOTO GVB Ter hoogte van kringwinke­l Esmeralda komen twee gebouwen die door hun architectu­ur als een geheel zullen ogen en zo een poort naar Bosland in Peer vormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium