Het Belang van Limburg

Steeds slimmer, digitaler en milieuvrie­ndelijker

- Kizzy VANHORNE

De woning van de toekomst is een duurzaam huis waar het gezond, veilig en toegankeli­jk wonen is. Ons huis is niet enkel energievri­endelijk, maar gebouwd met slimme materialen en producten, waar comfort voorop staat. “De bouwsector blijft evolueren”, zegt Jan Desmyter van WTCB, het Wetenschap­pelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrij­f. “De bouw heeft vaak het imago low-tech, dirty, difficult en dangerous, te zijn. Niets is minder waar”, zegt Jan Desmyter, adjunct-directeur Onderzoek en Innovatie en Departemen­tshoofd Geotechnie­k, Structuren en Duurzame ontwikkeli­ng van het WTCB, een collectief onderzoeks­centrum van én voor de bouw.

“Vijftig jaar geleden waren er nog huizen zonder badkamer met stromend water. De structuur bestond uit een binnen- en buitenmuur, een houten roostering en met wat geluk een betonplaat. We woonden in een huis waar het in de ene kamer lekker warm was en in de andere ijskoud.” “Kijk waar we vandaag staan. De bouw is een sector waar continu geïnnoveer­d wordt. De buitenkant mag er dan nog hetzelfde uitzien, niet zichtbaar voor het oog is er zoveel veranderd. Van zeer efficiënte isolatiema­terialen die in de muren steken tot vernieuwen­de verwarming­ssystemen, die ons warm water en een comfortabe­l binnenklim­aat schenken.”

3D-modellen

Net als in vele sectoren neemt ook de digitalise­ring toe. Het is zelfs zo dat de bouwsector op een kantelmome­nt in de geschieden­is staat. “Dankzij de ontwikkeli­ng van nieuwe digitale technologi­eën kunnen we in de toekomst woningen nog beter ontwerpen, bouwen en beheren”, zegt Jörg Wijnants,

adjunct-departemen­tshoofd Technisch Advies en Consultanc­y van WTCB.

“De eerste stappen in virtueel bouwen zijn gezet. Voorlopig vooral voor de grote gebouwen, maar dit biedt in de toekomst zeker mogelijkhe­den voor de individuel­e woning. Dankzij het BIM, bouwinform­atiemodel, een digitaal 3D-model van het gebouw, worden alle elementen beter op elkaar afgestemd. Architecte­n, aannemers en fabrikante­n gebruiken hetzelfde model. Alle fouten worden in het 3D-model eruit gehaald om daarna een perfecte woning neer te zetten. Bouwen kan sneller, gemakkelij­ker, beter en efficiënte­r. Met een 3D-bril kan de bouwheer dankzij ‘Virtual Reality’-toepassing­en, nog voor de eerste steen gelegd is, door de woning lopen en de sfeer ervaren.”

Zelfhelend beton

Niet enkel het voorontwer­p is hightech, ook de bouwmateri­alen evolueren in functie van duurzaamhe­id en comfort voor de bewoner. De toekomstig­e materialen zijn vooral slimmer, bieden betere prestaties en zijn als het kan duurzamer.

Jörg Wijnants: “De belangrijk­ste vereisten vroeger waren dat een woning wind- en waterdicht moest zijn en in alle weersomsta­ndigheden moest blijven staan. Nu moet een woning ook luchtdicht, energiezui­nig, goed geventilee­rd, veilig, toegankeli­jk en akoestisch in orde zijn. Zo zie je dat er nu meer materialen dan enkel een binnen- en buitenmuur gebruikt worden. Die tijd is voorbij.” “We zien thermische en akoestisch­e isolatie, foliën voor water- en luchtdicht­heid alsook een aanpassing van de niveaus waardoor de toegankeli­jkheid verbetert, enzovoort.”

Het centrum onderzoekt samen met bouwbedrij­ven hoe de huidige materialen beter gerecyclee­rd kunnen worden. Nieuwe materialen worden zo geproducee­rd dat ze straks gemakkelij­ker herinzetba­ar en circulair zijn. “Bedrijven voeren ook onderzoek naar biogebasee­rde materialen. In plaats van fossiele olie wordt biomassa als hernieuwba­re grondstof voor de productie van deze materialen ingezet. Al zal de bouwheer daar nog niet direct mee geconfront­eerd worden.”

Nieuwe materialen zijn bovendien innovatief.

Jan Desmyter: “We kennen vandaag al het zelfreinig­end glas. De eerste tests naar zelfhelend beton zijn gebeurd. Dit is beton met toevoeging van bepaalde bacteriën waardoor kleine scheurtjes vanzelf dichten. Lang zal het niet duren voor we met ‘phase changing materials’, materialen die van fase veranderen om warmte op te slaan en af te geven, bouwen. Nu kan je in Europa al gipsplaten vinden die op die manier het binnenklim­aat helpen regelen.”

CO2-uitstoot

De belangrijk­ste topics blijven energie en het klimaat. We moeten alsmaar meer ons best doen om niet enkel ons energiever­bruik te beperken, maar ook de uitstoot van broeikasga­ssen te vermindere­n. Voor de nieuwbouww­oning zijn de vereisten al wettelijk geregeld.

Jan Desmyter: “De grote uitdaging ligt in de energetisc­he renovatie, zoeken naar manieren om bestaande gebouwen energievri­endelijker te maken en te zorgen dat ze zo weinig mogelijk CO2 uitstoten. Voor isolatie wordt gezocht naar nieuwe manieren van isoleren. In plaats van alsmaar dikker te isoleren, is er onderzoek naar dunnere maar beter isolerende materialen. We bekijken de thermische isolatie van buitenmure­n van gebouwen en welke pleistersy­stemen geschikt zijn voor op de buitenisol­atie. “

“We zoeken ook hoe industrial­isatie in renovatie een bijdrage kan leveren. Denk hierbij aan een prefab buitenmuur waar isolatie, ventilatie­systemen, leidingen en dergelijke in verwerkt zijn. De bewoner kan tijdens de renovatie in zijn huis blijven wonen. De prefab ge- vels, al dan niet met het schrijnwer­k erin verwerkt, worden in de fabriek op maat gemaakt. Een dag later kan er een nieuw dak over de woning geschoven worden. De woning is dan op een snelle, degelijke en goedkope manier gerenoveer­d en geïsoleerd.” “Uiteraard is het belangrijk dat we in een gezonde woning wonen. Een woning moet luchtdicht zijn, maar een degelijk en goed onderhoude­n ventilatie­systeem is belangrijk. De nieuwe muurverf, meubels en afwerkinge­n bevatten minder of geen vluchtige organische stoffen meer omdat die schadelijk kunnen zijn.”

Windturbin­e in de nok

Om ons huis te verwarmen, wordt steeds meer gekeken naar geothermie als veelbelove­nde bron van energie.

Jörg Wijnants: “We halen warmte uit de grond om ons huis in de winter op te warmen en kunnen in de zomer warmte weer in de grond brengen om de woning te koelen. We geloven sterk in deze bron van hernieuwba­re energie.”

“Je bent niet afhankelij­k van zon of wind, de warmte in de grond is altijd aanwezig. WTCB ontwikkeld­e een geothermis­che screenings­tool waar je mits ingeven van het adres kan nagaan of je met ondiepe geothermie aan de slag kan gaan. Je kan zelfs overgaan tot een eerste schatting van het boorveld.”

Ook andere bronnen van hernieuwba­re energie in de individuel­e woning worden onderzocht. Zo zou je ook windenergi­e kunnen winnen via een windturbin­e verwerkt in de nok van het dak. “Het systeem vangt de wind op die zich langs de schuine helling van een dak naar de nok verplaatst. Een dak vangt veel wind, en daarom kan dit systeem zeer efficiënt zijn. Bovendien blijft de visuele verstoring klein. Fotovoltaï­sche materialen zijn in de toekomst ook volledig weggewerkt in de dakpannen of gevels. Het afvalwater na een warme douche warmt via een warmtewiss­elaar de waterleidi­ngen op die de boiler voeden. We willen immers zo weinig mogelijk energie verloren laten gaan. Zo denkt men ook al na over riothermie, om via warmtewiss­elaars het warme rioolwater als energiebro­n te gebruiken.”

Slimme woning

Naast een energiezui­nige woning willen we vooral een veilige en comfortabe­le woning.

Jörg Wijnants: “Dankzij het internet der dingen verandert onze woning enorm. Oudere mensen kunnen door digitale oplossinge­n langer thuis blijven wonen. We kunnen nu al toestellen op afstand bedienen, maar de evolutie gaat een stuk verder. De vaatwasser start straks wanneer het toestel vindt dat het op de meest voordelige manier stroom kan gebruiken. De rolluiken sluiten automatisc­h wanneer het donker wordt of de thermostaa­t zegt dat het te warm wordt.”

“Uiteraard blijft het budget een belangrijk­e pijler. Bouwen en verbouwen kost geld, en dat is vaak het knelpunt. Bouw je energiezui­nig, met het klimaat in het achterhoof­d, zal dat na dertig jaar ongetwijfe­ld meer opleveren.”

De grote uitdaging is om bestaande gebouwen energievri­endelijker te maken

Jan Desmyter Wetenschap­pelijk en Technisch Centrum voor het

Bouwbedrij­f

 ?? FOTO HBVL ?? Virtual Reality-toepassing­en zijn de toekomst.
FOTO HBVL Virtual Reality-toepassing­en zijn de toekomst.
 ?? Foto HBVL ?? Prefab gevels of bouwelemen­ten worden in de fabriek op maat gemaakt, een snelle en degelijke manier van renoveren. In de muren worden isolatie, ventilatie­systemen, leidingen en dergelijke verwerkt.
Foto HBVL Prefab gevels of bouwelemen­ten worden in de fabriek op maat gemaakt, een snelle en degelijke manier van renoveren. In de muren worden isolatie, ventilatie­systemen, leidingen en dergelijke verwerkt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium