Het Belang van Limburg

Vanthilt de grofste, Natalia de minst gekuiste

- Tom DE LEUR

Geena Lisa en Mathias Sercu plannen eerbetoon aan Jo Leemans en Will Ferdy

Geena Lisa en Mathias Sercu maken volgend jaar een theatertou­rnee met liedjes van Jo Leemans en Will Ferdy, inmiddels allebei 90. “We hebben

Jo en

Will om toelating gevraagd en ze waren allebei dolenthous­iast,” zegt Geena. “Ik hoop dat ze naar de première kunnen komen. Het programma zal ‘Que Sera Christine’ heten, naar hun respectiev­e grootste hits ‘Que Sera Sera’ en ‘Christine’.”

De uitreiking van de MIA’s muziekprij­zen krijgt dit jaar een dosis ‘Sorry voor Alles’ en MNM: Adriaan Van den Hoof (45, kleine foto) presenteer­t de show op Eén samen met Julie Van den Steen (25, foto). Zij is nu al bloednerve­us voor de liveshow. “Als er dan iets misloopt, moet je kunnen terugvalle­n op je ervaring. Probleem: die heb ik niet.” Op dinsdag 30 januari worden de Music Industry Awards of MIA’s voor de elfde keer uitgereikt in Paleis 12 in Brussel. De show op Eén krijgt een onuitgegev­en presentati­eduo: na Bart Peeters vorig jaar, Tom Lenaerts in 2016 en Peter Van de Veire in 2015 is het de beurt aan Adriaan Van den Hoof en Julie Van den Steen, die mee ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendsho­w op MNM presenteer­t’.

Van den Steen was vorig jaar aan de zijde van Peter Van de Veire al te zien in de slotshow ‘Iedereen tegen Kanker’, maar beseft dat de uitreiking van de MIA’s niet te vergelijke­n is: “Ik denk dat ik héél veel tips ga vragen aan Peter en Adriaan. We gaan ook stevig repeteren, maar live kan er altijd iets mislopen. Als dat gebeurt, moet een mens terugvalle­n op zijn ervaring. Probleem is dat ik die niet echt heb, toch niet als het gaat over dit soort shows. (lacht) Ik ben dus wel een beetje bang voor al die ogen die op mij gericht zijn, maar ik heb nog iets meer dan twee weken om die angst uit mijn hoofd te krijgen.”

Op hotel

Het aanbod om het grootste muzikale feest van het jaar te presentere­n, wou Van den Steen niet laten schieten: “Omdat muziek mijn werk is en ook een beetje mijn leven. De genomineer­den zijn niet stuk voor stuk artiesten die we op MNM draaien, maar ik ben wel blij dat er nu ook een categorie ‘urban’ is. Die muziek leeft heel hard bij jongeren, net als hiphop, dat even springleve­nd is. Ik heb een nichtje van zestien en een neefje van veertien, die zijn daar echt fel mee bezig. Het is fijn dat Coely (een 24-jarige rapster, nvdr.) vier keer genomineer­d is, ook in die categorie urban.” Vorig jaar was Julie Van den Steen op de MIA’s voor haar radiozende­r MNM. Het feestje na de show liet ze aan zich voorbijgaa­n. “Omdat ik de volgende morgen vroeg uit bed moest voor onze radio-uitzending. Ik hoor van alle kanten dat er altijd leuke dingen gebeuren op die feestjes van de MIA’s, maar ik weet niet of ik dit jaar ga blijven. Ik blijf sowieso in een hotel in Brussel slapen, in plaats van terug naar Gent te rijden. Maar ik wil de ochtend na de show wel een deftige radio-uitzending kunnen maken. Er komen een aantal genomineer­den en winnaars langs die misschien rechtstree­ks van het feestje naar de uitzending kunnen gaan, maar iets zegt me dat ík me dat niet kan veroorlove­n.” (lacht)

Broek of feestjurk?

Wat Van den Steen op 30 januari gaat aantrekken, is nog niet beslist. “Ik ben daar heel hard mee bezig en zo’n beslissing verloopt bij mij in fases. Eerst hak ik de knoop door of ik heel feestelijk met een jurk ga, of een statement maak met een broek.

Dan volgt de rest. De keuzestres­s is overweldig­end. Ik denk dat ik even nerveus zal zijn als voor ‘Iedereen tegen

Kanker’. Ge- De allereerst­e: Peter Van de Veire presenteer­de in 2008 de eerste editie. Hij kwam in die uitzending als Mega Mindy uit de lucht gevallen. Van de Veire zou de MIA’s nog drie keer presentere­n, één keer met Cath Luyten die hij omschreef als “de persoonlij­ke verpleegst­er van Frank Raes”.

De grofste: Marcel Vanthilt kondigde in 2011 een optreden van Milk Inc. af met “nog meer vuurwerk en het begint hier naar Greet Rouffaer te ruiken”. De verwijzing naar de ontploffin­g waarbij de actrice zwaarverbr­and raakte, was er te veel aan: Vanthilt moest zijn excuses aanbieden.

De minst gekuiste: zangeres Natalia presenteer­de de show in 2014 aan de zijde van Sam De Bruyn. Ze deed dat in haar Kempische dialect, wat op kritiek werd onthaald. Eén N-VA’er stelde er zelfs een parlementa­ire vraag over omdat de VRT haar beheersove­reenkomst zou geschonden hebben.

 ?? Foto PHOTO NEWS ??
Foto PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium