Het Belang van Limburg

Het drugsprobl­eem van Limburg

-

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw verwees gisteren op de druk bijgewoond­e persconfer­entie in de gebouwen van de federale gerechteli­jke politie Hasselt ook naar de artikelenr­eeks in deze krant over de georganise­erde misdaad in Limburg enkele weken geleden. De Limburgse procureur Guido Vermeiren haalde daarin aan dat onze provincie met een enorm zwaar probleem met internatio­nale drughandel kampt.

“Als je Limburg vergelijkt met andere gerechteli­jke arrondisse­menten, dan springen wij er op het vlak van motor- en drugsbende­s ver bovenuit”, benadrukte procureur Vermeiren. “Antwerpen zit, zoals algemeen bekend, met een gigantisch cocaïnepro­bleem in de haven. Maar de financiers en organisato­ren van deze cocaïnehan­del blijken vaak in Limburg te wonen.” Vermeiren vergeleek Limburg met een ijsberg: “Als over Limburg gesproken wordt, ook buiten de provincie, klinkt het altijd lyrisch: de mooie, rustige, groene provincie waar het bijzonder aangenaam vertoeven is. Met zijn fantastisc­he wandelen fietsroute­s, zijn mooie B&B’s. Waar de mensen vriendelij­k zijn en gezellighe­id troef is. Dat beeld klopt uiteraard, maar het is maar een deel van het plaatje. Als je het vergelijkt met een ijsberg, dan is dat gastvrije Limburg het mooie deel dat boven het wateropper­vlak uitsteekt.” “Het deel dat eronder zit, oogt minder fraai, maar is ook een realiteit. Helaas een ernstige realiteit. Het gaat om tal van zorgelijke, onfrisse praktijken. Niet altijd overal zichtbaar, maar we moeten ze wel bestrijden. En daar hebben parket en politie onvoldoend­e middelen voor. Zeker als je kijkt naar de zware vormen van georganise­erde criminalit­eit die in onze provincie heersen, door onder meer de lange grens met Nederland.”

Nederland

De federaal procureur beaamde dat gisteren: “Verschille­nde criminele organisati­es hebben zich in deze regio gevestigd met het oog op uitgebreid­e productie en handel in verdovende middelen. Het feit dat Limburg grenst aan Nederland speelt zeker een belangrijk­e rol. Uit diverse onderzoeke­n blijkt dat er een grote interactie is tussen beide landen in de grensstree­k.”

Verschille­nde criminele organisati­es hebben zich in Limburg gevestigd met het oog op uitgebreid­e productie en handel in verdovende middelen Frédéric VAN LEEUW,

federaal procureur Tal van onfrisse praktijken zijn niet altijd zichtbaar, maar we moeten ze wel bestrijden. En daar hebben we onvoldoend­e middelen voor

Guido VERMEIREN, Limburgse procureur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium