Het Belang van Limburg

HET HELE JAAR SALONCONDI­TIES

-

De autosector gaat een spannend jaar tegemoet, mogelijk zelfs een annus horribilis. Auto’s die nog via de klassieke manier werden gehomologe­erd, zijn immers onverkoopb­aar vanaf september.

Na 1 september 2018 is het niet langer mogelijk om auto’s te verkopen die nog werden gehomologe­erd volgens de oude NEDC-test van voor 1 september 2017. Van 1 september 2018 tot 1 september 2019 mogen de autoconstr­ucteurs nog een beperkt aantal stocks verkopen, maximum 10 procent van hun verkoop van een jaar eerder, maar dan is het definitief gedaan. Tenzij ze hun auto’s inschrijve­n om ze vervolgens als occasie te verkopen. Bij heel wat autobouwer­s groeit inmiddels de ongerusthe­id. “Constructe­urs gaan proberen al hun stocks voor 1 september verkocht te krijgen”, zegt Marc Pecqueur. “Dat is niet gemakkelij­k, want sommige fabrikante­n hebben in gigantisch­e stocks opgebouwd.”

Voor de consument breken mooie tijden aan. Al die auto’s, die nog jarenlang perfect meekunnen, zullen de komende maanden allicht met grote kortingen de deur uitgaan. Geen lachertje voor de autoverkop­ers, die op hetzelfde moment de milieuvrie­ndelijke maar duurdere WLTP-auto’s willen verkopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium